bio-forum.pl

kwiatostan podobny do rabarbaru ogrodowego ale rośnie dziko na łące

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. kwiatostan podobny do rabarbaru ogrodowego ale rośnie dziko na łące
11.lip.05 18:46
"Hanczakowa" (b/log.)

Jak w temacie c. d. Liście nie mam pojęcia jak wyglądają. Mam w pamięci tylko obraz tego kwiatostanu. Kolor taki czerwono-brązowawy, ale to też pewnie zależne od stanu dojrzełości rośliny. Zbierało się te kwiatki-nasionka i ŚP moja babcia przyrządzała to przeciwko biegunce. Podobno kiedyś do zdobycia w aptece-ale i tak nie wiem o co pytać: (

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu nazwy tej roślinki, poniewaz znajoma potrzebuje leczniczo. Nic jej już nie pomaga i lekarze rozkładaja ręce. Przypomniała sobie o tej roślinie ale tak jak ja ma przed oczami obraz rośliny z dzieciństwa (też zbierała w celu zatrzymywania biegunki) i nic poza tym: (

Bardzo prosze o pomoc. I przepraszam za ten niefachowy bełkot, ale laik jestem i nic więcej nie pamiętam: ( żeby tę roślinke dokładniej opisać.

od sty.2004

2. kwiatostan podobny do rabarbaru ogrodowego ale rośnie dziko na łące
11.lip.05 19:12
Andrzej "mel_My5B"

Jeśli kwiatostan jak u rabarbaru no to jakiś szczaw (Rumex)

od maj.2003

3. kwiatostan podobny do rabarbaru ogrodowego ale rośnie dziko na łące
11.lip.05 19:39
Anna Kujawa "AniaK"

Popatrz na ten wątek - może o tej roślince myślisz?

[bf#2100]

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. kwiatostan podobny do rabarbaru ogrodowego ale rośnie dziko na łące
12.lip.05 08:48
"Hanczakowa" (b/log.)

Bardzo dziękuję.

To jest na pewno ta roślina.

A forum suuuuper, bardzo się cieszę, że tu trafiłam :)

Będę zaglądać, kiedyś lubiłam naszepolne roślinki wszelakie, niektóre znam, a to trochę mało jak 5-cio letni brzdąc ciągle pyta i pyta. Ostatnio o motyle i wszystkie "chwasty", które w ogródku spotka :)

Jeszcze raz serdeczne dzięki

Pozdrawiam

Anka

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji