bio-forum.pl

Czy to Postia ptychogaster ?

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. Czy to Postia ptychogaster ?

Na starym pniu prawdopodobnie świerkowym znalazłem takiego białego grzyba. Według mnie jest to grzyb o nazwie Postia ptychogaster. Czy mam rację?

od maj.2006

2. Czy to Postia ptychogaster ?

Teraz nazywa się Oligoporus ptychogaster

od lut.2007

3. Czy to Postia ptychogaster ?

Piotrze dzięki za potwierdzenie. Nazwę łacińską wziąłem z atlasu od Marka.

od maj.2006

4. Czy to Postia ptychogaster ?

Widnieje na Czerwonej Liście (R-rzadki) pod nazwą Oligoporus ptychogaster.

Był taki dzień, kiedy to naszukałem się w Checklist i na CL Postii ptychogaster i nic...

od lut.2007

5. Czy to Postia ptychogaster ?

Ok. Dzięki CL to go zgłaszam jako Oligoporus ptychogaster.

od wrz.2006

6. Czy to Postia ptychogaster ?

Ciekaw jestem, jak to jest z tą nazwą. Wyczytałem, że oligoporus ptychogaster to grzyb, który wyrasta na drobnoporku sproszkowanym. Fakt czy przesada

i niepotrzebne zamieszanie?

od maj.2006

7. Czy to Postia ptychogaster ?

Wojewoda (2003) w Checklist pisze że "na kłodach i pniakach iglastych, rzadko liściastych drzew, szczególnie Picea i Pinus, według Grzywacza (1998) także na Lirix caempferi". A jeśli ONI tak piszą...

od maj.2002

8. Czy to Postia ptychogaster ?

Kiruch - możesz podać źródło gdzie to wyczytałeś? Drobnoporek sproszkowany to polska nazwa zaproponowanaprzez W. Wojewodę dla Oligoporus ptychogaster = Postia ptychogaster.

Jest to "ptychogasteroidalna" forma grzyba wytwarzająca organy rozmnażania bezpłciowego - chlamydospory: to ten kremowo brązowy proszek wewnątrz:! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x62e696e5fe48)->status_line!

dwie formy drobnoporka sproszkowanego

Czasami grzybek obok formy "ptychogateroidalnej" wytwarza również owocnik z rurkowatym hymenoforem tworzącym normalnie zarodniki podstawkowe. Jakaś część owocnika tworzy wtedy chlamydospory (jest ptychogasteroidalna) a jakaś ma zwykłe rurki i tworzy basidiospory. Proporcje bywają różne - czasem owocnik jest w całości doskonały, a czasem taki typowo ptychogasteroidalny ma dosłowniekilka rurek.

Może o to chodzi z tym "wyrastaniem na drobnoporku sproszkowanym"?

od sie.2005

9. Czy to Postia ptychogaster ?
17.paź.07 01:38
Anamorf

przy okazji, czy mój okaz to też na pewno Oligoporus ptychogaster?

[bf#129359]

od maj.2002

10. Czy to Postia ptychogaster ?

Tak, na pewno.

Komentyjąc to co w cytowanym wątku napisała Ania:

Są też inne gatunki z rodzaju Oligoporus tworzące formy niedoskonałe, ale tylko O. ptychogaster wygląda tak jak Twoje znalezisko - zwłaszzca przekrój jest charakterystyczny.

Ostatnio w okolicach Krakowa znalazłem inny, bardzo rzadki gatunek, który również tworzy chlamydospory - Oligoporus rennyi. Ale jego niedoskonałe owocniki są raczej w postaci watowatej, rozpostartej powłoki, a chlamydospory mają kolor żółty do siarkowożółtego.

Właściwie to skłonność do tworzenia form niedoskonałych mają chyba tylko te dwa wymienione wyżej gatunki Oligoporus - w każdym razie nie potrafię sobie teraz przypomnieć innych:-)

od maj.2002

11. Czy to Postia ptychogaster ?

Tak, na pewno.

Komentyjąc to co w cytowanym wątku napisała Ania:

Są też inne gatunki z rodzaju Oligoporus tworzące formy niedoskonałe, ale tylko O. ptychogaster wygląda tak jak Twoje znalezisko - zwłaszzca przekrój jest charakterystyczny.

Ostatnio w okolicach Krakowa znalazłem inny, bardzo rzadki gatunek, który również tworzy chlamydospory - Oligoporus rennyi. Ale jego niedoskonałe owocniki są raczej w postaci watowatej, rozpostartej powłoki, a chlamydospory mają kolor żółty do siarkowożółtego.

Właściwie to skłonność do tworzenia form niedoskonałych mają chyba tylko te dwa wymienione wyżej gatunki Oligoporus - w każdym razie nie potrafię sobie teraz przypomnieć innych:-)

od wrz.2006

12. Czy to Postia ptychogaster ?
1
2

Chodzi chyba o doskonałą-niedoskonałą formę grzyba, ale inaczej są nazwane.

Sami przeczytajcie. Ewald Gerhardt "Grzyby". Ja to przynajmniej tak zrozumiałem, i bierzcie poprawkę na to, że to ja (początkujący).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji