bio-forum.pl

Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia

bez logowania - można przeglądać

od maj.2006

1. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia

Rosła pod osiką, z wyglądu przypomina mi gąską siarkową, ale na świeżo nie miała zapachu

i nawet podczas suszenia nie wydała z siebie nawet małego odorka, a suszyłem już raz siarkową

to wiem czym to pachnie.

od gru.2003

2. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia

To jest zielonka odm. jakaś tam Grzybiorz wie...:-)

od maj.2006

3. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia

Ooo dziekuję, zabrałem do suszenia, choć bałem się że przy niej nie zasnę:-)

od maj.2006

4. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia

Tricholoma equestre var. populinum M. Christensen & Noordel.

jak się nie mylę:-)

od lis.2006

5. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia
Gąska zielonka odm. topolowa - Tricholoma equestre var. populinum 01
Gąska zielonka odm. topolowa - Tricholoma equestre var. populinum 02
Gąska zielonka odm. topolowa - Tricholoma equestre var. populinum 03
Gąska zielonka odm. topolowa - Tricholoma equestre var. populinum 04

Taaaak. Zapach ma i to wyjątkowy. Musisz je jeszcze raz powąchać. Najlepiej wyczuwa się goprzy obieraniu - zapach nie do pomylenia (charakterystyczny dla wielu gatunków grzybów: Genea hispidula, Tricholoma portentosum i wielu których nie pamiętam). W tym roku wyrosło jej od....:-)

W tym koszyku 444 szt. Dokładnie liczyłem (tak od 10 lat!). Do tej pory miałem tylko jedno stanowisko na ok. 10 m. kw.

Teraz przestaję liczyć, bo znalazłem kolejne i wydaje się być lokalnie bardzo pospolity. Zawsze pod osikami (najczęściej młodniki) i pod starszymi szukałem bezskutecznie. Chyba ma jakieś specjalne preferencje do gleby (gliniasto piaszczyste i węglanowo-wapienne??? - to wymaga sprawdzenia)

Grzyb:

- świetny do smażenia, posypany lekko solą

- rewelka do barszczu

- genialny do marynaty

Poczuj ten niepowtarzalny smak i zapach "zieleniatki"!

Smacznego Piotrek:-)))

od lis.2006

6. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia

Haaalo Aniu

Patrzę sobie w rejestr i niejaki Piotrekchacha popełnił zgłoszenie na tym grzybku:-)

A wiem, że:

cytat:

Pospolite gatunki (z czerwonej listy) pomijane w doniesieniach w bazie:

Czy on się kwalifikuje? Zgłaszać?

od maj.2006

7. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia

popełniłem zgłoszenie nie patrząc na tą listą:-/

od lis.2006

8. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia

Spoko Piotrek

To nie ode mnie Ci się oberwie:-)))

od gru.2005

9. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia

Powieszę też i swoje zielonki, bo widzę, że powinny się zmieścić w tym temacie:-) To rzadkość na moim Pogórzu, ale w tym dobrym u mnie sezonie odnalazłem w końcu września 2 stanowiska w młodnikach, gdzie nie brak brzozy, osiki i sosny.

Zapach miała niezbyt intensywny, za to po rozkrojeniu to było już to, nie mówiąc o smaku:-)

Chyba ta sama odmiana, bo znalazłem za czas jakiś nie bez zdumienia i trzecie stanowisko, gdzie sosny ani śladu, za to osiki i owszem:-) Na tych wszystkich trzech stanowiskach występował też koźlarz czerwony, a również i gąska topolowa, "dojrzewa w szufladce" do zgłoszenia:-)

od maj.2003

10. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia
18.paź.07 07:29
Anna Kujawa "AniaK"

Nie oberwie, tylko skonsternowana kustoszka się zastanawia co zrobić. Bo o ile gąski zielonki spod sosny mamy dużo, to czeklista milczy na temat odmiany spod osik. Dzisiaj mnie właściwie nie ma, więc jak już się zastanowię, to skontaktuję się z Wami, Panowie:-)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

11. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia
21.paź.07 21:38
Ryszard Jakubowski ("cowboy")

Czy te gąski mają miąższ biały, czy żółty?

od gru.2005

12. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia

Moje miały miąższ biały z lekko żółtawym odcieniem, pod skórką mocniejszym, podobnie, jak na zdjęciach Marcina.

od maj.2003

13. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia
30.sie.08 13:00
Anna Kujawa "AniaK"

Zastanawianie się trwało długo nie z racji skomplikowania problemu tylko z powodu sklerozy (życzliwych prosi się o interpretację skleroza=roztargnienie;-) kustoszki, która zapomniała o tym wątku:-))

Tak, ta odmiana jest przyjmowana do rejestru.

od lis.2006

14. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia

Spoko Aniu. Ja syćko rozumiem. Że też musiałem sobie przypomnieć;-)

od wrz.2008

15. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia
23.wrz.08 20:23
guto gutkowicz "guto"

chmmm u mnie takie piekne zieleniatki nie rosną;/ mam pytanie do zygmunta ale prosiłbym o odpisanie na gg 9850215

od kwi.2004

16. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia

U nas też to rośnie. Ani śladu sosen. Byłam mocno zdziwiona. Wtedy zjadłam, teraz spróbuję poszukać, jeśli już ich nie zjedli. Jedną ocalę i uprzejmie doniosę.

17. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia
29.wrz.14 11:34
ML ("gino")
ziel. 1
ziel2

Witam wszystkich.. mam pytano czy o ten sam gatunek zieleniatki? nazbierałem tego ze 2 wiadra... tylko zastanawia mnie jedno.. wszystkie owocniki wysokie żaden nie rósł tak fajnie w ziemi schowany jak do tej pory przez kilkanaście lat zbiorów :) i najważniejsze.. las mieszany bardziej liściasty chociaż sosna też się przewinęła.. (doświadczenia zieleniakowe do tej pory miałem tylko w lasach iglastych i jak już wspomniałem z owocnikami siedzącymi głęboko w piasku :) będę wdzięczny z pomoc... :)

od maj.2009

18. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia

Tak:-)

dobrze kombinujesz, to jest właśnie ona:-)

- o ile żadna z nich nie "jechała siarą"!

musisz jednak wiedzieć, że gąski zielone obecnie uznawane są za trujące... ja bym to określić nieco delikatniej; szkodliwe po jakimś czasie i tylko w przypadku niektórych osób oraz z racji obżarstwa, bo jedzona sporadycznie raczej nie powinna przyśpieszyć Twego zgonu, czego nie życze Tobie ani pozostałym amatorom gąsek:-)

Pozdrawiam i zapraszam do częstszego korzystania z forum:-)

- i nie "bój" się zakłądać nowych wątków, nie ma znaczenia, że dublujesz gatunek.

19. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia
29.wrz.14 12:18
ML ("gino")

oki dziękuję za potwierdzenie bo miałem dylemat czy zjeść czy nie... :) a miejsce jest świetne bo rośnie tego w setkach w małym lasku.. :)

od wrz.2014

20. Żółta gąska, ale bez zapachu nawet podczas suszenia
29.wrz.14 16:41
Tom Jar "tomala"

U mnie tez mega duzo na 10mkw i to za to w liściach tylko pod leszczyną...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji