bio-forum.pl

(261) Żółte miseczki

bez logowania - można przeglądać
GRej355441

od lip.2019

1. (261) Żółte miseczki

06. 09. 2021.

Las grabowo-dębowy, gleby wapienne. Okolice Bogucic, gm. Pińczów.

Owocniki wyglądające jakby były z plastiku, rosnące na ziemi, w skupieniu w jednym i tylko jednym miejscu. Nie kojarzę z niczym.

od wrz.2005

2. (261) Żółte miseczki

Sowerbyella?

poproszę

od paź.2009

3. (261) Żółte miseczki

To żółtych już nie.

od wrz.2005

4. (261) Żółte miseczki

Jak RT chce, to niech bierze. Będę miał mniej roboty: D

od lip.2019

5. (261) Żółte miseczki

Mogę podzielić, tak po pół :)

od paź.2009

6. (261) Żółte miseczki

Ok, popatrzę.

od wrz.2005

7. (261) Żółte miseczki

Nie ma sensu dzielić. Jeśli będzie GREJ-owy to i tak do mnie trafi zaś potem. Wyślij wszystko do Romka.

od paź.2009

8. (261) Żółte miseczki
1
2
3

Poddaję się, nie wiem co to za grzybek. Nie jest to Sowerbyella.

Zarodniki tylko w workach nie do końca dojrzałe ok. 7, 00 x 3, 50, reakcja na jod negatywna.

Może ktoś podpowie co to za rodzaj.

od paź.2007

9. (261) Żółte miseczki

Z pewną dozą... typował bym Acervus epispartius.

od paź.2009

10. (261) Żółte miseczki

Dzięki Jacku, moim zdaniem ta pewna doza jest niepotrzebna, to chyba ten grzybek.

od paź.2007

11. (261) Żółte miseczki

Jeśli tak, to wielka rzadkość.

Gratuluję Panom :))

od paź.2009

12. (261) Żółte miseczki

Dostałem przed chwilką od Grażynki link do klucza, później jeszcze sprawdzę, ale po pobieżnym zerknięciu wychodzi że to on, a gratulacje nie mnie się należą tylko Jankowi i tobie Jacku.

od lip.2005

13. (261) Żółte miseczki
3.lut.22 18:56
Grażyna Domian

Gratuluję wszystkim trzem Panom!:-)) Grzybki są cudne ale nic byśmy jeszcze o nich nie wiedzieli gdyby Janek nie znalazł, Romek nie zajrzał im w duszyczkę a Jacek nie wytypował gatunku - grunt to współpraca:-))

od maj.2019

14. (261) Żółte miseczki

Tak, współpraca służy Wszystkim i pozwala osiągnąć jeszcze więcej. Gratulacje

od lip.2019

15. (261) Żółte miseczki

No masz :) A już myślałem, że po znalezieniu parę lat temu wodnichy marcowej przez grupę moich znajomych, bedę tylko gratulował im i zazdrościł znaleziska. A tu proszę, sam ustrzeliłem nie mniej spektakularne fungi. Trzymam kciuki, za końcowe oznaczenie i mam nadzieję Romku, że w moim zbiorze jeszcze coś fajnego się uda wytypować.

od paź.2009

16. (261) Żółte miseczki
1
2

Przysiadłem ponownie do tego grzybka zrobiłem troszkę lepsze zdjęcia zarodników, chciałem pokazać również tekstury ale nie szło mi za dobrze. Grzybek jest zbyt cenny aby go maltretować.

Po analizie klucza uważam że typ Jacka jest trafieniem w sam środek tarczy.

Jest to chyba czwarte znalezisko w Europie (Szwajcaria, Hiszpania i ponoć Włochy, no i teraz Polska)

od cze.2017

17. (261) Żółte miseczki

Gratulacje dla Janka - znalazcy grzybków, wyrazy uznania również dla Romka i Jacka

Mnie osobiście brakuje udokumentowania wymiaru grzybków i fotek od spodu ( domyślam się, że były jakieś trzonki?)

od paź.2009

18. (261) Żółte miseczki

Z tego co wiem pojedyncza miseczka miała ok. 2 cm i szczątkowy trzon.

od kwi.2008

19. (261) Żółte miseczki

Gratulacje Panowie. Janek wielkie brawa.

od lip.2019

20. (261) Żółte miseczki

Janusz, jeśli będą w tym roku, a mam taką nadzieję, to nie omieszkam ich obejrzeć i pomierzyć ze wszystkich stron. A nawet zebrać świeży materiał do badań. Dzień, w którym na nie natrafiłem, to przypadkowe znalezisko podczas gonitwy, od miejsca do miejsca za kolorowymi borowikami tam rosnącymi ( b. depilatus b. impolitus, c. radicans, r. legaliae i inne). I gdyby nie chmary tysięcy komarów, atakujących nawet w południe przy 30 stopniach celsjusza, to poświęciłbym im więcej czasu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji