bio-forum.pl

Rośliny z łąki

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2006

1. Rośliny z łąki
1
2

Pierwsza podobna do rzeżuchy, druga natomiast do przetacznika, chociaż mogę się mylić. Rosły w zawilgoconym obniżeniu terenu. Prośba o sugestie.

od kwi.2007

2. Rośliny z łąki
14.paź.07 12:13
Robert Puchalski "robert"

czy nie jest to przetacznik trójlistkowy? sugeruję to tylko na podstawie oglądanych zdjęć, a nie z własnej znajomości tematu

od kwi.2007

3. Rośliny z łąki
14.paź.07 14:04
Robert Puchalski "robert"

oto moja roślinka, której listki są bardzo podobne do twoich i oznaczyłem ją jako rzeżuchę leśną (?)

od sty.2007

4. Rośliny z łąki

Robercie, te liście nie są podobne do liści rośliny zamieszczonej wyżej - nieoznaczonej. Jeśli chodzi o przetacznika trójlistkowego - kwiaty tej rośliny mają koronę w kolorze ciemno-lazurowo-niebieskim; nie rośnie w wilgotnych siedliskach.

Prawdopodobnie jest to przetacznik macierzankowy ( niżej na zdjęciu).

od kwi.2006

5. Rośliny z łąki

Przychylam się do przetacznika macierzankowego na zdj. 2.

od kwi.2006

6. Rośliny z łąki

Przychylam się do przetacznika macierzankowego na zdj. 2.

od paź.2003

7. Rośliny z łąki
22.sty.13 13:38
roman "rjk"
a
m

Rośliny z łąki w lesie:

od cze.2010

8. Rośliny z łąki
22.sty.13 14:33
Piotr Grzegorzek

Szkoda, że nie ma zbliżenia. Te fioletowe kwiaty w zielnym tłumie należą do jakiś chabrów - Centaurea. Dalej bez możliwości obejrzenia przyczepek na łuskach okrywy koszyczka nie da rady podać choćby tylko w przybliżeniu gatunku. Jest co najmniej pięć możliwości.

od sty.2007

9. Rośliny z łąki

od kwi.2007

10. Rośliny z łąki

Do Tadeusza: przez to, że roman swoim wpisem "uruchomił" ponownie wątek zajrzałem tu ponownie i stwierdzam, że Twoje pierwsze zdjęcie to raczej nie jest rzeżucha. Coś mi ta rozeta przypomina, ale nie mogę skojarzyć.

Może starzec jakubek??

od cze.2010

11. Rośliny z łąki
27.sty.13 19:53
Piotr Grzegorzek

Też się poważnie zastanawiam, ale to może być tylko coś z kapustowatych - Brassicaceae. Starzec jakubek raczej unika terenów podmokłych.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji