04. 12. 2021 ZPK Torfowisko Reptowo, pozyskane przez leśników i ułożone w stos drewno do zrębkowania (szkoda że nie zostanie), na rzazie brzozy, widoczne skórniki, listkowato 4 x 3cm, w kilku miejscach
Teraz to już bardziej Phaeotremella frondosa:-)
"Owocniki kuliste w zarysie, o średnicy 4-15 cm, złożone z listkowatych płatów, barwy ochrowobrązowej do ciemnobrązowej. Miąższ galaretowaty. Systemstrzępkowy monomityczny, ze strzępek nieco grubościennych, ze sprzążkami przy przegrodach. Podstawki szerokoelipsoidalne dokulistych, czterokomórkowe, o wymiarach 14-18 ×11-16 µm, wytwarzające cztery protosterygmy do 40 µm długości. Zarodniki szeroko elipsoidalne do półkulistych, cienkościenne, bezbarwne, gładkie, nieamyloidalne, o wymiarach 7-10 × 5-8 µm, Q: 1, 2-1, 3.
Gatunek nie wyróżniany dotychczas w Polsce i synonimizowany z Ph. foliacea (Pers.) Wedin, J. C. Zamora, Millanes. Prawdopodobnie większość notowań pod nazwą Ph. foliacea w rzeczywistości odnosi się do Ph. frondosa.
Ph. foliacea jest gatunkiem pasożytującym na Stereum sanguinolentum (Alb. & Schwein.) Fr., wyrastającym na drewnie drzew iglastych i wytwarzającym nieco mniejsze zarodniki
podstawkowe (Spirin et al. 2018b)."Przegląd Przyrodniczy XXXI, 2 (2020): 90-108"- Tomasz Ślusarczyk
No własnie też miałam napisać o tej rewolucji w rodzaju dokonanej za sprawą pracy: Sprin V., Malysheva V., Yurkov A., Miettinen O., Larsson K.-H. 2018. Studies in the Phaeotremella foliacea group (Tremellomycetes, Basidiomycota). Mycol. Progress 17: 451.
Oprócz wspomnianej już Phaeotremella frondosa wytwarzającej największe owocniki w rodzaju, w naszej strefie klimatycznej na drewnie drzew liściastych porażonym przez skórniki może jeszcze występować Phaeotremella fimbriata o znacznie mniejszych i czerniejących owocnikach.
Męczy mnie ta Phaeotremella. Wyszedł ładnie wysyp i mam dylemat czy dobrze zmierzyłem zarodniki, tzn. czy długość z wyrostkiem czy bez? Istotnie zmienia to wymiar i automatycznie Q. Proszę o opinie.
W ogólnym zarysie zarodniki Phaeotremella przypominają zarodniki Russula i Lactarius więc myślę, że przez analogię należałoby mierzyć zarodniki w widoku z profilu bez dzióbka. A jeśli chodzi o stosunek szerokości do długości (Q), to z ciekawości pomierzyłam zarodniki przedstawione na rysunku zawartym w przywołanej wyżej pracy (Sprin i in. 2018) i przy pomiarze bez dzióbka dla P. fimbriata Q=1, 19 a dla P. frondosa Q=1, 20. Przy pomiarze z dzióbkiem te wartości wynosiły odpowiednio 1, 28 i 1, 4.
Analizując różnice pomiędzy tymi gatunkami;
P. frondosa- (6, 1–) 6, 2–10, 2 (-10, 8) × (5, 0–) 5, 1–8, 7 (–9, 0) (n = 240/8), L =8, 12, W = 6, 70, Q = 1, 22.
basidia - 13–18 × 12–16. Wielkość owocnika 1-7cm,
P. fimbriata- (5, 2–) 5, 3–8, 1 (-8, 2) × (4, 3–) 4, 5–6, 6 (-7, 2) (n = 150/5), L = 6, 60, W =5, 57, Q = 1, 19.
basidia-9–14 × 9–12. Wielkość owocnika 1-4cm,
Pomiary basidi rozpatrywanego owocnika - 11, 6-14, 9 (-16, 4) x 8, 6-11, 6 średnio 13, 1 x 10, 0, Q1, 1-1, 5 średnio 1, 3 i przyjmując, że pomiar długości zarodników był zawyżony przez mierzenie z dziubkiem oraz wielkość owocnika, który był mniejszy od pudełka zapałek - czyli więcej cech wskazuje na P. fimbriata i mogę zgłosić?
zgłoś może raczej jako T. foliacea s. lato
(wypowiedź edytowana przez ramayana 11. grudnia. 2021)