bio-forum.pl

Blaszkowy, łososiowy z lasu.

bez logowania - można przeglądać
GRej352671

od paź.2013

1. Blaszkowy, łososiowy z lasu.

18. 11. 2021

Lokalizacja: openstreetmap.org Szczyglice, północne zbocze Bukowiny

Siedlisko: Ściółka, las liściasty mieszany. W okolicy buk, dąb i chyba grab.

Kolor: Łososiowy (na kolorach się nie znam, ale taki jak na zdjęciach tylko mniej intensywny).

Zapach: Ziemisty, delikatny - ale to może resztki ściółki na trzonie.

Smak: Na początku nic, a po kilkudziesięciu sekundach piekło w język.

KOH: Ujemny

Zarodniki: I tu uwaga na początek. Nie jestem wstanie ich zmierzyć tylko ocenić kształt, a ten był taki jakby jajowaty lub okrągły z cyckiem. Zdjęcia wyszły fatalne, do tej pory nie udało mi się sparować mojego mikroskopu, który ma ponad sto lat z aparatem cyfrowym. Może się nie da. Wszystkie zdjęcia z blaszki.

Zdaję sobie sprawę, że to może być coś trywialnego, ale ja się nie znam.

Z góry dziękuję za pomoc.

Wg mnie podstawki

Zarodniki

Zdjęcie z terenu robione telefonem

od paź.2006

2. Blaszkowy, łososiowy z lasu.
19.lis.21 14:01
Anna Hreczka "AHa"

Wydaje się, że są tam także modrzewie. Porównaj więc z wodnichą modrzewiową - Hygrophorus lucorum. Tylko ten piekący smak mi nie pasuje:-)

od paź.2013

3. Blaszkowy, łososiowy z lasu.

Dziękuję za odpowiedź.

Tak były modrzewie, nawet igły na ostatnim zdjęciu widać, ale zapomniałem o nich. Zostaje tyko ten smak, a raczej uczucie pieczenia w język. No i tu zagwostka: autosugestia, reakcja osobnicza czy to jednak nie ten gatunek. Bo poza tym smakiem wszystko inne pasuje.

Pozdrawiam

od paź.2013

4. Blaszkowy, łososiowy z lasu.

Jeszcze się zastanawiam czy mogłaby być to Hygrophorus pudorinus. Podłoże wapienne, las bukowy wielkość kapelusza - do 15cm, gdy modrzewiowa tylko do 5 (taki opis znalazłem). No i może to ma mniejsze znaczenie ale oglądając zdjęcia w necie to pomarańczowa jest do mojej bardziej podobna. Takie luźne rozważania, przy których oczywiście się nie upieram.

od kwi.2019

5. Blaszkowy, łososiowy z lasu.

Jerzy,

Ale na wstępie nie podałeś kluczowej cechy - wielkości owocnika! A teraz piszesz ze w necie znalazłeś ze pomarańczowa do 15 cm. Ania sugerowała się jak najbardziej prawidłowo modrzewiem, jesli byś napisał ze to ma 10-15 cm to sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej. zdjęcia fatalne- jesli kolory nieprzekłamane to jest Wodnicha pomarańczowa - tak.

(wypowiedź edytowana przez SlavoYo24 22. listopada. 2021)

od paź.2013

6. Blaszkowy, łososiowy z lasu.

Sławku, na pierwszym i drugim zdjęciu jest linijka piętnastocentymetrowa dla oddania wielkości owocników. A dokładnie to miały tak od 5 do 12. Kolory na pierwszym i drugim zdjęciu są ok. Na pozostałych nie.

od paź.2013

7. Blaszkowy, łososiowy z lasu.

I jesze takie pytanie, zgłaszać?

od kwi.2019

8. Blaszkowy, łososiowy z lasu.

Dobrze, przepraszam- jestem ślepcem. Jest linijka - sorry:-).

A zdjęcia z terenu nie mógłby być takie jak te 2 pierwsze?;-). Już „nie krzyczę” na Ciebie:-).

od kwi.2019

9. Blaszkowy, łososiowy z lasu.

Jesli grejowa to zgłaszać.

od paź.2013

10. Blaszkowy, łososiowy z lasu.

Jakbyś widział mój telefon, to byś się zdziwił, że się zdecydowałem na robienie zdjęć;-). Celem nawet nie było nawet uwiecznienie grzyba tylko liści dookoła. Pamięci mi już w głowie mało zostało więc oszczędzam jak mogę.

Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

(wypowiedź edytowana przez Jurek_r 22. listopada. 2021)

od paź.2013

11. Blaszkowy, łososiowy z lasu.

ID: 352671

od wrz.2005

12. Blaszkowy, łososiowy z lasu.

Na H. pudorinus ma za małe zarodniki. Poza tym ten gatunek mikoryzuje z jodłą.

Wg mnie H. poetarum.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji