18. 11. 2021
Lokalizacja: openstreetmap.org Szczyglice, północne zbocze Bukowiny
Siedlisko: Ściółka, las liściasty mieszany. W okolicy buk, dąb i chyba grab.
Kolor: Łososiowy (na kolorach się nie znam, ale taki jak na zdjęciach tylko mniej intensywny).
Zapach: Ziemisty, delikatny - ale to może resztki ściółki na trzonie.
Smak: Na początku nic, a po kilkudziesięciu sekundach piekło w język.
KOH: Ujemny
Zarodniki: I tu uwaga na początek. Nie jestem wstanie ich zmierzyć tylko ocenić kształt, a ten był taki jakby jajowaty lub okrągły z cyckiem. Zdjęcia wyszły fatalne, do tej pory nie udało mi się sparować mojego mikroskopu, który ma ponad sto lat z aparatem cyfrowym. Może się nie da. Wszystkie zdjęcia z blaszki.
Wydaje się, że są tam także modrzewie. Porównaj więc z wodnichą modrzewiową - Hygrophorus lucorum. Tylko ten piekący smak mi nie pasuje:-)
Dziękuję za odpowiedź.
Tak były modrzewie, nawet igły na ostatnim zdjęciu widać, ale zapomniałem o nich. Zostaje tyko ten smak, a raczej uczucie pieczenia w język. No i tu zagwostka: autosugestia, reakcja osobnicza czy to jednak nie ten gatunek. Bo poza tym smakiem wszystko inne pasuje.
Pozdrawiam
Jeszcze się zastanawiam czy mogłaby być to Hygrophorus pudorinus. Podłoże wapienne, las bukowy wielkość kapelusza - do 15cm, gdy modrzewiowa tylko do 5 (taki opis znalazłem). No i może to ma mniejsze znaczenie ale oglądając zdjęcia w necie to pomarańczowa jest do mojej bardziej podobna. Takie luźne rozważania, przy których oczywiście się nie upieram.
Jerzy,
Ale na wstępie nie podałeś kluczowej cechy - wielkości owocnika! A teraz piszesz ze w necie znalazłeś ze pomarańczowa do 15 cm. Ania sugerowała się jak najbardziej prawidłowo modrzewiem, jesli byś napisał ze to ma 10-15 cm to sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej. zdjęcia fatalne- jesli kolory nieprzekłamane to jest Wodnicha pomarańczowa - tak.
(wypowiedź edytowana przez SlavoYo24 22. listopada. 2021)
Sławku, na pierwszym i drugim zdjęciu jest linijka piętnastocentymetrowa dla oddania wielkości owocników. A dokładnie to miały tak od 5 do 12. Kolory na pierwszym i drugim zdjęciu są ok. Na pozostałych nie.
I jesze takie pytanie, zgłaszać?
Dobrze, przepraszam- jestem ślepcem. Jest linijka - sorry:-).
A zdjęcia z terenu nie mógłby być takie jak te 2 pierwsze?;-). Już „nie krzyczę” na Ciebie:-).
Jesli grejowa to zgłaszać.
Jakbyś widział mój telefon, to byś się zdziwił, że się zdecydowałem na robienie zdjęć;-). Celem nawet nie było nawet uwiecznienie grzyba tylko liści dookoła. Pamięci mi już w głowie mało zostało więc oszczędzam jak mogę.
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
(wypowiedź edytowana przez Jurek_r 22. listopada. 2021)
ID: 352671
Na H. pudorinus ma za małe zarodniki. Poza tym ten gatunek mikoryzuje z jodłą.
Wg mnie H. poetarum.