bio-forum.pl

Jodłownica czy wachlarzowiec?

bez logowania - można przeglądać
GRej82528

od paź.2006

1. Jodłownica czy wachlarzowiec?
9.paź.07 21:24
Anna Hreczka "AHa"
Jodłownica
Jodłownica
Jodłownica

Mam problem z oznaczeniem ponieważ jodłownicę spotkałam jeden raz w stadium bardzo młodocianym, a wachlarzowca nigdy. Co lepsze owocnik ze zdjęcia rósł w lesie mieszanym jodłowo-bukowym na pniu po ściętym drzewie:-) Owocnik uszkodzony chyba przez jakieś leśne zwierzę. Proszę kogoś, kto ma obydwa gatunki opatrzone, o pomoc. Ja skłaniam się ku jodłownicy ze względu na dość duże, labiryntowate pory, ale pewności mi brak.

od maj.2002

2. Jodłownica czy wachlarzowiec?

Moim zdaniem oznaczyłaś prawidłowo. To Bondarzewia mesenterica.

Właśnie te duże labiryntowate pory właściwie przesądzają sprawę. Meripilus giganteus nigdy takich nie ma. Ponadto po dotknieciu Meripilus ciemnieje a potem nawet czernieje co z całą pewnością nie uszło by Twojej uwadze.

Dla 100 procentowej pewności trzeba zrobić preparat - najlepiej w odczynniku Melzera i poobserwować zarodniki; Meripilus ma gładkie, Bondarzewia - z pięknymi, wydłużonymi, amyloidalnymi brodawkami:! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5f517e3dcd50)->status_line!

od gru.2005

3. Jodłownica czy wachlarzowiec?

Aniu, gratuluję znaleziska :) Wiem, że występuje też niedaleko od mojej miejscowości, tylko ciągle nie mogę na nią trafić...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji