Wg klucza Nordic Macromycetes owocniki Mucronella calva mają być białawe i rosnąć na martwym drewnie drzew iglastych i liściastych, a także na żywych mchach Polytrichum. Z kolei owocniki M. flava maja być żółte i rosnąć tylko na drewnie drzew iglastych. Te różnice były jednak dla mnie mało przekonujące choćby ze względu na polską nazwę M. calva - drobnokolec żółknący. Poszperałam trochę w internecie i poczytałam opisy obu gatunków zawarte w Myco Banku. Wynika z nich, że:
- kolce u M. calva osiągają rozmiary 0, 3-0, 5 x 0, 1-0, 2 mm;
- kolce u M. flava osiągają rozmiary 0, 5-2 x 0, 1-0, 5 mm;
- zarodniki u obu gatunków mają zbliżony kształt i rozmiary;
- strzępki u M. calva mają grubość 3-6 µm;
- strzępki u M. flava maja grubość 3-8 (-15) µm.
Kolce u analizowanego grzybka mieściły się w zakresie do ok. 2 mm, a strzępki osiągają grubość do 11, 2 µm:
W tej sytuacji myślę, że to jest własnie M. flava.
cytat:- kolce u M. calva osiągają rozmiary 0, 3-0, 5 x 0, 1-0, 2 mm;
- kolce u M. flava osiągają rozmiary 0, 5-2 x 0, 1-0, 5 mm;
Tu to chyba coś nie halo z tymi rozmiarami. Długość, wysokość kolców to raczej w cm?
W przypadku Mucronella calva te rozmiary podane w opisie wydały mi się zaniżone, bo rozmiary podane w NM wynoszą 0, 5-3 mm. Nie zmienia to faktu, że u obu gatunków kolce są drobniutkie i bardziej tu pasuje jednostka mm niż cm.
cytat:bo rozmiary podane w NM wynoszą 0, 5-3 mm.
I to już bliższe prawdy, mz :) Mucronella calva, które Błażej mi oznaczył, na bank wykraczały poza 0, 5 mm
Być może w opisie jest błąd ale nie można wykluczyć, że badane okazy były takie maciupeńkie.
Nie chcę tu mieszać, ale w 2017 pytałem się o podobnego i otrzymałem odp. Mucronella, co mi wystarczyło do opisu zdj. Rozmiary tych sopli można było określić na kilka mm, ale nie wyobrażam sobie bym takie maleństwa o 0, X mm mógl w takiej skali pokazać, choć są to powiększenia. Na ścianie murszałego pniaka (były tam buki i świerki).
To jest też Mucronella oznaczona jako M. bresadolae ale jej największe kolce w porównaniu do domniemanej M. flava to były giganty:
A... być może, że ta moja Mucronella to po rozmiarach podobna (ta sama?) co Twoja. Na moim zdj. listek mchu ma ok. 2mm, więc największe sople mają ok. 5mm.