Owocników nie szukałem dokładnie, gdyż myślałem, że trafiłem wczoraj po prostu na balsamkę – Balsamia sp.
Dopiero w domu po oczyszczeniu okazała się być najprawdopodobniej truflą. Kilka zejściowych i zaczerwionych owocników o średnicy do 10 mm. Były także dużo młodsze o średnicy 2-3 mm. Owocniki z charakterystycznym otworem. Powierzchnia chropowata, pokryta bardzo drobnymi brodawkami.
Znaleziona w zaroślach grabowych.
Zejściowe i...
... młode owocniki
Jeszcze za jakichś czas jej doszukam. Suszki będę skrzętnie przechowywał :)
Tak dla porządku.
Grzybka oznaczyłem jako trufla jaskrawa - Tuber fulgens Quel.[asturnatura.com]
Cześć Marcin, mam podobne Tuber, tyle tylko że oznaczając wg Nordic Macromycetes doszedłem do Tuber fulgens,
dalej są gatunki bez wgłębienia, a ta moja ma zarodniki elipsoidalne, a nie okrągłe. Doradził byś coś?
Znalezione w lesie jodłowym z pojedynczymi leszczynami, jaworami i bukami, na wapieniu.
W workach zazwyczaj po 2 zarodniki ogólnie podobne do zarodników T. fulgens ale wyraźnie nie są okrągłe.
A może to Tuber excavatum - trufla wgłebiona?
(wypowiedź edytowana przez piotrekchacha 14. lipca. 2009)
Nie sugeruj się kolorystyką z powyższych zdjęć, są fatalnie zrobione.
Z własnego doświadczenia wiem, że truflę jaskrawą od wydrążonej najłatwiej odróżnić po kolorze perydium i użyłkowania gleby.
Tuber excavatum - młode owocniki oliwkowe, starsze tabaczkowo-brązowe
Tuber fulgens - młode owocniki brzoskwiniowe, starsze czekoladowobrązowe
Nie spotkałem owocników o barwach pośrednich więc tu mam pełną jasność.
Natomiast jeśli chodzi o zarodniki u Tuber fulgens bywają także krótko-elipsoidalne - wątek Tomka: [bf#105690]
Jeśli to nie wystarczy to spokojnie mogę polecić wysłanie owocników do prof. Ławrynowicz. Ona jest w tym temacie najlepszym w Polsce ekspertem.
Wszystko wskazuje dokładnie na Tuber excavatum.
Gratulacje:-)