bio-forum.pl

Ruda trufla z wgłębieniem

bez logowania - można przeglądać
GRej91312

od lis.2006

1. Ruda trufla z wgłębieniem

Owocników nie szukałem dokładnie, gdyż myślałem, że trafiłem wczoraj po prostu na balsamkę – Balsamia sp.

Dopiero w domu po oczyszczeniu okazała się być najprawdopodobniej truflą. Kilka zejściowych i zaczerwionych owocników o średnicy do 10 mm. Były także dużo młodsze o średnicy 2-3 mm. Owocniki z charakterystycznym otworem. Powierzchnia chropowata, pokryta bardzo drobnymi brodawkami.

Znaleziona w zaroślach grabowych.

Tuber sp. - Trufla 01

Podejrzewam, że może być jedna z tych

micologia.net

[bf#105690]

lub tylko

micologia.net

albo jeszcze jakaś inna.

Zejściowe i...

Tuber sp. - Trufla 02
Tuber sp. - Trufla 03
Tuber sp. - Trufla 04
Tuber sp. - Trufla 05
Tuber sp. - Trufla 06

... młode owocniki

Jeszcze za jakichś czas jej doszukam. Suszki będę skrzętnie przechowywał :)

od lis.2006

2. Ruda trufla z wgłębieniem

Tak dla porządku.

Grzybka oznaczyłem jako trufla jaskrawa - Tuber fulgens Quel.[asturnatura.com]

od maj.2006

3. Ruda trufla z wgłębieniem

Cześć Marcin, mam podobne Tuber, tyle tylko że oznaczając wg Nordic Macromycetes doszedłem do Tuber fulgens,

dalej są gatunki bez wgłębienia, a ta moja ma zarodniki elipsoidalne, a nie okrągłe. Doradził byś coś?

Znalezione w lesie jodłowym z pojedynczymi leszczynami, jaworami i bukami, na wapieniu.

W workach zazwyczaj po 2 zarodniki ogólnie podobne do zarodników T. fulgens ale wyraźnie nie są okrągłe.

A może to Tuber excavatum - trufla wgłebiona?

(wypowiedź edytowana przez piotrekchacha 14. lipca. 2009)

od lis.2006

4. Ruda trufla z wgłębieniem

Nie sugeruj się kolorystyką z powyższych zdjęć, są fatalnie zrobione.

Z własnego doświadczenia wiem, że truflę jaskrawą od wydrążonej najłatwiej odróżnić po kolorze perydium i użyłkowania gleby.

Tuber excavatum - młode owocniki oliwkowe, starsze tabaczkowo-brązowe

Tuber fulgens - młode owocniki brzoskwiniowe, starsze czekoladowobrązowe

Nie spotkałem owocników o barwach pośrednich więc tu mam pełną jasność.

Natomiast jeśli chodzi o zarodniki u Tuber fulgens bywają także krótko-elipsoidalne - wątek Tomka: [bf#105690]

Jeśli to nie wystarczy to spokojnie mogę polecić wysłanie owocników do prof. Ławrynowicz. Ona jest w tym temacie najlepszym w Polsce ekspertem.

od maj.2006

5. Ruda trufla z wgłębieniem

Znalazłem niemiecki klucz z 1963 Mosera, który zawiera ten gatunek. Idąc po kluczu doszedłem do T. excavatum, więc to chyba to.

Poniżej zdjęcia makro. Zarodniki miały rozmiar 25x40 um (owocnik słabo dojrzały), ornamentacja - listewki nawet do 7um wysokości.

od lis.2006

6. Ruda trufla z wgłębieniem

Wszystko wskazuje dokładnie na Tuber excavatum.

Gratulacje:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji