bio-forum.pl

Perenniporia medulla-panis? - podejście nr 2

bez logowania - można przeglądać
GRej362702

od paź.2020

1. Perenniporia medulla-panis? - podejście nr 2

Pierwotnie znaleziony 15. 09. 2021, ale nierozpoznany, wątek tu: [bf#1262695]

Po miesiącu, wczoraj (17. 10. 2021) różnica jest taka, że tegoroczny przyrost rurek zrobił się grubszy i zrównał się ze starymi.

W pierwotnym doniesieniu napisałem, że grzyb rósł na drewnie liściastego (wokół głównie buki, poza tym Brz, Gb, Db, Kl), ale teraz znalazłem jedyny zachowany fragment kory pnia (fot. 2) i zwątpiłem - czyżby sosna? Może ktoś rozpozna.

Dość charakterystyczny hymenofor i wyraźne warstwy rocznych przyrostów, ostro odgraniczone i łatwe do rozdzielenia, wskazują moim zdaniem na ten gatunek.

Lepszej dokumentacji już moim sprzętem (średniej jakości smartfon + nakładka do makro) nie zrobię, więc albo ktoś potwierdzi, albo dam sobie spokój z tym gatunkiem.

Zachowany fragment kory pnia:

od paź.2006

2. Perenniporia medulla-panis? - podejście nr 2
18.paź.21 19:16
Anna Hreczka "AHa"

od paź.2020

3. Perenniporia medulla-panis? - podejście nr 2

Dziękuję Aniu za sugestię. Na moje oko nie bardzo podobny do korzeniowca, ale też małe mam doświadczenie z takimi rozpostartymi, więc nie wykluczam.

Na razie odpuszczam, może znajdę podobny na dębie, wtedy może łatwiej da się potwierdzić.

od paź.2020

4. Perenniporia medulla-panis? - podejście nr 2

Dziś, po roku, rewizja stanowiska. Owocniki wyglądają podobnie i dobrze się trzymają, ALE po dokładniejszych oględzinach substratu stwierdzam, że to na 100% nie sosna, a na 80% - dąb, o czym świadczy i wygląd kory (pierwsze zdjęcie poniżej), i pokrój pnia. Może teraz ktoś potwierdzi, bo to już moje 4. czy 5. podejście do tego gatunku...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji