bio-forum.pl

zielone kwiaty i ogromny rozmiar

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. zielone kwiaty i ogromny rozmiar
7.lip.05 23:14
Wampir ("ekimma")
9

Witam!

Bardzo prosze o pomoc-mam do zrobienia zielnik roślin mających cokolwiek wspólnego z wodą i trudno mi uzbierać 30 gatunków: ( Przedstawię zdjęcia roślin, które zebrałam na terenach podmokłych, ale nie potrafię ich oznaczyć, będę wdzięczna za pomoc

od wrz.2004

2. zielone kwiaty i ogromny rozmiar

Coś z rdestowatych - może szczaw skupiony. Przydałyby się dokładniejsze zdjęcia.

od maj.2003

3. zielone kwiaty i ogromny rozmiar
8.lip.05 18:04
Anna Kujawa "AniaK"

Daj zdjęcie liści - będzie łatwiej. Szczaw na 100% tylko nie wiem który.

4. zielone kwiaty i ogromny rozmiar
10.lip.05 21:17
Wampir ("ekimma")
1

Dodaję dokładniejsze zdjęcie

od sty.2004

5. zielone kwiaty i ogromny rozmiar
10.lip.05 21:45
Andrzej "mel_My5B"

Jak długie są dolne liście?

6. zielone kwiaty i ogromny rozmiar
10.lip.05 21:51
Wampir ("ekimma")

Cała roślina to 42 cm, a dolne liście 12 cm

od sty.2004

7. zielone kwiaty i ogromny rozmiar
10.lip.05 22:03
Andrzej "mel_My5B"

myślałem że to może byś szczaw lancetowaty Rumex hydrolapathum, często spotykany w malutkich ciekach wodnych, ale on ma dolne liście do 1 m dł., a to może być Sz. skupiony R. conglomeratus, Sz. błotny R. palustris, albo Sz. wodny R. aquaticus, biorąc pod uwagę że został zebrany jako rośłina wodna.

od maj.2003

8. zielone kwiaty i ogromny rozmiar
11.lip.05 09:32
Anna Kujawa "AniaK"

Może to być szczaw kędzierzawy (Rumex crispus) z uwagi na ten gęsty kwiatostan i wąskie, lancetowate liście. Jeśli "na żywo" liście miały taką mocno pofałdowaną powierzchnię blaszki to stawiałabym na niego.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji