bio-forum.pl

czerwcowy mleczaj

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. czerwcowy mleczaj
7.lip.05 07:32
Dariusz Litwiński ("alej")

Taki oto, czerwcowy, mleczaj przy - i do - porannej kawusi.

Nie będę ukrywał, iż w tym wypadku mam swoje typy:-)... choć ten czerwiec mnie nieco zmyla (czy nie za wcześnie na takiego mleczaja?)

PS. Dodam, że z premedytacją (dla utrudnienia Jolce) zmieniłem kolor, fakturę, zapożyczyłem blaszki, całość polałem skondesowanym mlekiem, przeskalowałem i pozbawiłem, oczywiście, zapachu... Uff, całą noc go robiłem...

od sie.2002

2. czerwcowy mleczaj
7.lip.05 09:12
"pimpek"

Alej, czy u Ciebie na pierwszym foto widać też jaja kosmitów [bf#12686]?? Przyglądałeś się?

3. czerwcowy mleczaj
7.lip.05 09:27

He, he, jak się okazuje nie mam aż tak podzielnej uwagi:-) sprawdzę to po robocie.

Ale samych kosmitów raczej nie było. Jestem wyczulony na tropy więc - bankowo - bym zauważył:-)

od kwi.2001

4. czerwcowy mleczaj

Bez podania informacji pod jakim drzewem wyrosło, jaki zapach ma, odmawiam jakichkolwiek wypowiedzi na temat mleczajów czy gołąbków.

Ot co! :)

od kwi.2004

5. czerwcowy mleczaj

Gdzie? Zapach! Piekło? Mleko?

Maggi? Kokos?

Jest już lipiec. Mleczaje pojawiają się już w lipcu. "Rydze" szeroko pojete dopiero w sierpniu. A to żaden z nich. Nie rydz, nie późnojesienny, nie świerkowy.

od kwi.2004

6. czerwcowy mleczaj

Po kolkach sosnowych to można domniemywać, że to mleczaj rudy - Lactarius rufus.

Dariusz.

Jola i Marek mają rację.

Wiem po sobie. Zdjęcia to zbyt mało.

Pogłębiona treść wiadomości, do tego zdjęcia i fachowa diagnoza mikroskopowa, to prawie komplet.

Sam musiałem rozszerzyć horyzonty, do czego przekonała mnie konieczność, Ania, Marek i inni.

Teraz zaczynam widzieć jak daleko niektóre opublikowane zdjęcia gatunków odbiegają od prawdy materialne.

7. czerwcowy mleczaj
7.lip.05 10:43

Ten jest zdecydowanie czerwcowy, rósł we mchu, praktycznie na pniaku po jodle (lub świerku). Miał zapach, którego niezidentyfikowałem. Mleczko wydzielał po ledwie dotknięciu (jest na 1 fotce - choć mało tu widoczne) Mnie wygląda na mleczaja rudego???

od kwi.2004

8. czerwcowy mleczaj

Mógłby być rudy.

Rudy pachnie żywicznie.

Brak mi garbka w dołku kapelusza.

W Europie występuje 80 gatunków.

Z drugiej strony fajnie się tak bawić - dobry trening. Wertowanie książek robi swoje.

od kwi.2004

9. czerwcowy mleczaj

Jola.

Mnie się zdaje, że garbek jest widoczny.

od kwi.2004

10. czerwcowy mleczaj

To coś pod tą igiełką na trzecim zdjęciu?

11. czerwcowy mleczaj
7.lip.05 11:21

Marek, masz rację, garbek jest.

Jolka, na siłę - widzę - chcesz podważyc moją teorię o rudzielcu...

Bo czy możliwe, żeby tak igiełka Ci go zasłoniła?...

od kwi.2004

12. czerwcowy mleczaj

Na drugim też można przyjąć, ze garbek jest widoczny.

Znowu wróżymy z fusów.

od wrz.2004

13. czerwcowy mleczaj

Myślę, że można przyjąć, że to mleczaj rudy (95%), ale następnym razem pamiętaj, żeby obfotografować też przekrój, mleczko, występujące przebarwienia miąższu, posmakować i powąchać;-)

od kwi.2004

14. czerwcowy mleczaj

Nie chciałam nic podważać. 😊. Czepiłam się garbka, bo go nie widziałam. Chciałam być makroskopowoprofesjonalna. Uparłam się, żeby go oznaczyć po prostu. Przyjmuję, że z wyglądu rudy.

Na drugi raz próbuj, wąchaj, liż, oglądaj mleczko, łam, zdzieraj skórkę, jeżeli się da, patrz na środowisko etc. To ważne. :)

Rodzaj jest stosunkowo łatwo oznaczyć przy takich popularniakach, ale gatunek? Ciężka sprawa!!!

15. czerwcowy mleczaj
7.lip.05 12:35
paulina stepień ("diatoma")

mnie się wydaje, że ten grzybek to mleczaj płowy

od kwi.2004

16. czerwcowy mleczaj

Czemu? Brałam to pod uwagę, ale:

- widziałam na zdjęciu białe mleczko, a płowy powinien mieć przezroczyste

- trzon u płowego wygląda inaczej, jest jaśniejszy u góry i nie jest biały u dołu

- trzon jest za długi, płowy ma krótszy.

17. czerwcowy mleczaj
7.lip.05 13:02
paulina stepień ("diatoma")

masz rację, ale rudy też mi tu nie pasuje do końca. a jak wygląda mleczaj kamforowy?

od kwi.2004

18. czerwcowy mleczaj

Hm. Też mleko wodniste. Nie za bardzo wiem, ale chyba jaskrawsze byłyby blaszki. Kamforowy ma łagodne mleczko. Trzon w dole ciemniejszy.

od kwi.2001

19. czerwcowy mleczaj
12.lip.05 20:46
Marek Snowarski "admin"

Nie wiem czy się nie mylę ale wydaje mi się, że przyjmujesz że termin wodniste to "wyglądający jak woda - przeźroczysty).

Na wszelki wypadke wolę zwrócić uwagę.

Termin mleko wodniste, czy wodnistobiałe nie oznacza mleczka przeźroczystego jak woda a takie jak rozcieńczone, rozwodnione mleko.

W praktyce nie jest to ostra cecha bo kiedy jest to mleko pełnoprocentowe a kiedy wodniste :)

(wiadomość edytowana przez Marek 12. Lipca. 2005)

od kwi.2004

20. czerwcowy mleczaj

Wiedziałam, że rozwodnione. :)

Myślę, że jak rozwodnione to nie białe, a rozmyte. Chociaż faktycznie to na zdjęciu nie musi być białe - może być rozwodnione.

od lip.2004

21. czerwcowy mleczaj

Nie nadążam czytać, bo "czasu jak na lekarstwo":- (

"Gówienka" od Pimka, wodnistość-rozwodnienie-przeźroczystość, chciałoby się:- (

"Życie nie je bajka, to je-bitwa":-))

22. czerwcowy mleczaj
25.lip.05 18:57

Jest następny - mleko łagodne, nie piekące (brzoza, koln, jarząb i male jodłełki)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji