bio-forum.pl

Białe i pomarańczowe łebki na trzonkach - śluzowiec?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2020

1. Białe i pomarańczowe łebki na trzonkach - śluzowiec?

2021. 09. 20, Elbląg, as Bażantarnia. Las bukowy, na mocno rozłożonym drewnie buka masowo. Owocniki 1 mm. śr., 1, 5 mm. wys. Wydaje mi się, że mimo różnych barw to jeden gatunek, bo rosły na tej samej kłodzie, często tuż obok siebie i mają podobną budowę (tych pomarańczowych nie udało mi się tak dokładnie sfotografować, ale też mają wydłużoną główkę i maleńki trzonek). Pod dotykiem nie rozpływały się, nawet po mocniejszym naciśnięciu. Nie wiem nawet, czy to śluzowiec, ale bardziej wygląda mi na niego niż na grzyba.

od maj.2010

2. Białe i pomarańczowe łebki na trzonkach - śluzowiec?

Śluzowiec. Białe to mocno niedojrzałe, formujące się zarodnie, żółte są już prawie dojrzałe. Oczywiście trzeba by to potwierdzić pod mikroskopem, obejrzeć włośnię i zarodniki, ale to najpewniej będzie Trichia varia.

od paź.2020

3. Białe i pomarańczowe łebki na trzonkach - śluzowiec?

Dziękuję bardzo. Na zdjęciach w Sieci wygląda podobnie, a że pewności nie ma, to zdaję sobie sprawę.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji