bio-forum.pl

Wysoka roślina łąkowa, kwitnąca na żółto

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Wysoka roślina łąkowa, kwitnąca na żółto
3.paź.07 11:56
Tadeusz Domagalski ("t_domagalski")

Witam,

Jestem tu nowy. Nie jestem botanikiem, dlatego mam problem ze zidentyfikowaniem nawet dość popularnej rośliny.

Rośnie ona na łąkach, nieużytkach lub nasypach, czasem w dość dużych skupiskach. Jest wysoka - do 1, 2m. Posiada prostą zdrewniałą ładygę, otoczoną wąskimi listkami i zakończoną kwiatostanem w kształcie pióropusza. Kwitnie lipiec/sierpień. Kwiatki ma drobne, żółte. Po przekwitnieniu kwiaty zamieniają się w szare "kotki". Zeszłoroczne zdrewniałe łodygi tej rośliny często "straszą" jeszcze wiosną, podobnie jak wrotyczu lub krwawnika.

Laka z okazami owej rosliny (czerwone strzalki)

Poniżej zdjęcie łąki z okazami tej rośliny - bardziej widoczne egzemplarze wskazałem strzałkami:

od sty.2007

2. Wysoka roślina łąkowa, kwitnąca na żółto

Jest to prawdopodobnie nawłoć późna lub kanadyjska.

Proszę zamieścić zdjęcia rośliny ( liście, kwiaty) wykonane z bliska ( makro).

od cze.2010

3. Wysoka roślina łąkowa, kwitnąca na żółto
4.paź.07 19:42
Piotr Grzegorzek

W istocie, jedna z tych dwu nawłoci. Dziś jest to uporczywy chwast, ale dawniej, kiedy lansowano ją jako mało znaną roslinę ozdobną dano jej przydomek "polska mimoza"

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. Wysoka roślina łąkowa, kwitnąca na żółto
8.paź.07 12:00
Tadeusz Domagalski ("t_domagalski")

Dzięki za odpowiedzi.

Poszukałem w internecie więcej danych na temat tych gatunków. Myślę, że roślina, o której mówię to jednak nawłoć kanadyjska. Wskazuje na to wysokość łodygi i bardziej masywne kwiatostany.

(wypowiedź edytowana przez t_domagalski 08. października. 2007)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji