bio-forum.pl

Kubeczki na korze ściętego drzewa liściastego

bez logowania - można przeglądać

od lis.2020

1. Kubeczki na korze ściętego drzewa liściastego

Znalazłem to coś przed kilkunastu laty i do tej pory nie wiem czy to w ogóle śluzowiec

od maj.2010

2. Kubeczki na korze ściętego drzewa liściastego

Mogły by to być niedojrzałe i wyschnięte z powodu suszy i upału zarodnie śluzowca, np. Trichia decipiens czy Hemitrichia calyculata/clavata.

od lis.2020

3. Kubeczki na korze ściętego drzewa liściastego

Dziękuję. A nie brałem kędziorka pod uwagę, bo kłoda leżała w niosłoniętym miejscu, cały dzień w słońcu. Ale że wyschnięty to pasuje. Znalazłem teraz, po podpowiedzi coś podobnego:pixabay.com

od maj.2010

4. Kubeczki na korze ściętego drzewa liściastego

Z uwagą, że zdjęcie

istockphoto.com

nie przedstawia Trichia decipiens tylko Leocarpus fragilis.

Takie umierające zarodnie często się zdarzają. Popada, śluźnia zaczyna formować zarodnie i akurat robi sie nagle sucho i gorąco. Niestety, zwykle wtedy śluzowiec kończy żywot bez sukcesu...

od lis.2020

5. Kubeczki na korze ściętego drzewa liściastego

Dziękuję raz jeszcze. Chociaż nie wiadomo co to, to przynajmniej wiadomo skąd się wzięło. A co do zdjęcia z sieci to było tak podpisane. A że gładysza żadnego jeszcze nie widziałem a różne kędziorki często....

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji