bio-forum.pl

Tricholoma viridilutescens

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2019

1. Tricholoma viridilutescens

Sierpień 2021

Górski las iglasty, świerkowo-jodłowy

500 metrów od Pustelni księdza Natanka

Gatunek znany i znajdowany w PL od kilku lat.

W atlasie go nie ma.

1
2
3
4
5
55

Przypomnijcie mi proszę, jak dodać grzyba do atlasu,

Czy jeśli go dodam, to będzie to jednoznaczne z dodaniem go do polskiej listy grzybów?

Czy trzeba go publikować, zrobić notatkę itp, itd.???

1

Micro:

Brak sprzążek w skórce kapelusza

1
2
3
4

Zarodniki (wymiary idealnie w granicy gatunku)

Oznaczyłem na podstawie cech macro i mikroskopowo na podstawie publikacji:

"Two new boreal species of Tricholoma from Fennoscandia"

(wypowiedź edytowana przez SlavoYo24 13. sierpnia. 2021)

od wrz.2005

2. Tricholoma viridilutescens

Nie ma czegoś takiego jak "polska lista grzybów". Niektórzy za obowiązujące uznają dane opublikowane, inni opierają się także na danych w GREJ, atlasach, forach etc.

Możesz sam napisać doniesienie do jakiegoś czasopisma naukowego lub popularnonaukowego. Możesz dodać do GREJ, to za jakiś czas się opublikuje w Przeglądzie Przyrodniczym (raczej za kilka lat, niż za rok, biorąc pod uwagę zaległości...; aktualnie "robią się" lata 2014 i 2015).

Suszka poproszę.

od lip.2005

3. Tricholoma viridilutescens
13.sie.21 10:54
Grażyna Domian

A jeśli chodzi o dodawanie gatunków do Atlasu, to trzeba wejść na stronę odpowiedniego rodzaju i dalej postępować wg niżej zilustrowanego schematu:

- krok 1:

- krok 2:

- krok 3:

- krok 4:

Dopiero po dokładnym wypełnieniu wszystkich rubryk w formularzu i jego zapisaniu pojawi się okno umożliwiające dodanie zdjęć.

od kwi.2019

4. Tricholoma viridilutescens

Dziękuje Grażynka,

Musza zapisać sobie w końcu raz na zawsze, bo mam conajmniej 5 lub więcej do dodania plus zdjęcia … Będzie co robić

w zimie

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji