bio-forum.pl

Sebacina incrustans?

bez logowania - można przeglądać

od sie.2021

1. Sebacina incrustans?

Witam, Na mojej lesnej dzialce w trawie pojawily sie takie dziwne chyba grzyby, po przeszukaniu internetu znalazlam podobne zdjecia ale pewnisci nie mam.

Te grzyby maja konsystenche sluzowata z wypustkami a po rozgrabieniu robi sie maz na trawie. Zaatakowane mam juz duza czesc trawy i chetnie bym sie tego pozbyla. Prosze o rade.

od maj.2010

2. Sebacina incrustans?

To nie śluzowiec.

od sie.2021

3. Sebacina incrustans?

A co to jest? Grzyb, jak sie tego pozbyc?

od maj.2010

4. Sebacina incrustans?

Czym to jest, nie wiem. Podobne twory określane bywają jako "Star jelly". Mogą być bardzo różnego pochodzenia. Czasem to są jednokomórkowe grzyby tworzące galaretowate osłonki, czasem inne organizmy, a czasem coś jeszcze innego. Obawiam się, że bez szczegółowych badań, nie można stwierdzić czym to jest. Ale prędzej należało by spytać w dziale dotyczącym grzybów, śluzowcem to nie jest.

od sie.2021

5. Sebacina incrustans?

Dziekuje bardzo przeniose watek na grzyby

od sie.2021

6. Sebacina incrustans?
13.sie.21 15:29
ttowne

Ale dziwnie to wygląda

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji