bio-forum.pl

Scutellinia z łęgu

bez logowania - można przeglądać
GRej347498

od lip.2005

1. Scutellinia z łęgu
6.sie.21 12:07
Grażyna Domian

05. 08. 2021 r. - Puszcza Bukowa (Osetno), w wąskim płacie łęgu okresowo zalewanym przez niewielki strumień, na silnie już rozłożonej kłodzie (prawdopodobnie Ol), tylko 2 owocniki o średnicy 4 i 6 mm:

Włoski gęste, z wieloma septami, brzeżne o długości do ok. 900 µm (taki znalazłam tylko jeden) i szerokości nie przekraczającej 30 µm, z podstawą pojedynczą, podwójną, wyjątkowo potrójną:

Zarodniki o wymiarach 20, 4-23, 5 x 13, 8-16 µm (średnio 22, 3 x 14, 9 µm), Q: 1, 4-1, 6 (średnio 1, 5) z wyraźną ornamentacją guzkowatą:

Błądziłam po kluczach (Schumachera i Jannerot'a), bo nie wszystkie kryteria wyboru były dla mnie jednoznaczne. Przy wątpliwych punktach sprawdzałam dokąd zaprowadzą mnie ścieżki "boczne" i ostatecznie uznałam, że grzybkom prezentowanym w tym wątku najbliżej jest do Scutellinia subhirtella.

No i oczywiście bardzo proszę o opinie:-)

od paź.2009

2. Scutellinia z łęgu

Dokumentacja jak zwykle super, na niektórych zarodnikach trochę za duża ornamentacja ale nie ma innej możliwości jak podany przez Ciebie gatunek.

od lip.2005

3. Scutellinia z łęgu
6.sie.21 16:10
Grażyna Domian

Bardzo dziękuję Romku, za konsultacje również:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji