Teraz, klucząc po parku powróciłem do doliny Dramy w miejsce, gdzie pod koniec drugiego odcinka napotkałem powalonego buka pospolitego - Fagus sylvatica. Teraz przyjrzałem mu się dokładniej.
Zerkam w dół. Oto bardzo malownicza wietlica samicza - Athyrium filix-femina.
Powracam do właściwego parku. Mijam dąb szypułkowy - Quercus robur.
Mijam czereśnię - Cerasus avium.
W drodze na północ, minąwszy rejon szybu Sylwester wkraczam na ścieżkę pomiędzy trzema dębami szypułkowymi - Quercus robur.
Pod drugim z nich przycupnął świerk pospolity - Picea abies.
Mijam kolejny pniak po drzewie iglastym, zapewne świerku pospolitym - Picea abies.
Po chwili natrafiłem na pniak po świerku pospolitym zasiedlony przez niszczycę pachnącą - Gloeophyllium odoratum.
Teraz odbijam w lewo. Pod koniec trzeciego odcinka w tym miejscu skręciłem w prawo. Teraz generalnie orientuję się w stronę wejścia przy ulicy Repecka.
Oto płat gajowca żółtego - Galeobdolon luteum.
Oto wietlica samicza - Athyrium filix-femina wyrastająca na dywanie z gajowca żółtego - Galeobdolon luteum.
W pobliskim drzewostanie dominuje buk pospolity - Fagus sylvatica. Oto korony tych drzew.
Oto pnie tych drzew. Te drzewa mogą być trzecim lub czwartym pokoleniem tych, które sadzono tutaj w chwili zakładania tego parku.
Z boku ścieżki mijam kasztanowca zwyczajnego - Aesculus hippocastanum. Przed nim znajduje się pniak po świerku pospolitym - Picea abies.
Wnioskuję to po owocnikach niszczycy pachnącej - Gloeophyllum odoratum.