bio-forum.pl

Xerula melanotricha w rymanowskich jodłach

bez logowania - można przeglądać
GRej366465

od cze.2017

1. Xerula melanotricha w rymanowskich jodłach

Pierwsze spotkanie z tym grzybkiem miałem w minioną sobotę (31 lipca) i wtedy był jeszcze bardzo ładny

ale ja - nie znając tego gatunku- myślałem, że to pieniążkówka dębowa.

Dopiero wczoraj przypadkowo natknąłem się w necie na pieniążkówkę jodłową, i wtedy skojarzyłem, dlaczego ta moja rosła w jodłach a ja na próżno wypatrywałem tam dębu :)

Dzisiaj więc odnalazłem ją ponownie, by zrobić fotkę tej rzadkości.

02-08-2021, las przyległy do Rymanowa Zdroju

jeden owocnik przy pieńku jodłowym i w sąsiedztwie jodeł

od lip.2005

2. Xerula melanotricha w rymanowskich jodłach
2.sie.21 21:28
Grażyna Domian

Śliczny grzybek i bardzo rzadki - gratuluję:-)

od maj.2019

3. Xerula melanotricha w rymanowskich jodłach

gratulacje

od cze.2017

4. Xerula melanotricha w rymanowskich jodłach

Dziękuję! :)

A w związku z tym grzybkiem taka mi się stresująca sytuacja przydarzyła, bo zanim go odnalazłem spotkałem po drodze koźlarza grabowego któremu również postanowiłem zrobić fotkę. I kiedy już miałem go w obiektywie, na ekranie zaczęła mi migać ikonka rozładowanej baterii. Tak, zapomniałem zabrać zapasowe baterie, a ta w aparacie nie była w stanie zrobić ani jednej fotki!

Kiedy wreszcie odnalazłem pieniążkówkę jodłową, stwierdziłem że jest w kiepskiej kondycji i do jutra może nie przetrwać, zwłaszcza że miało w nocy padać.

Zaczęła się więc rozpaczliwa reanimacja baterii, która polegała na jej ogrzaniu poprzez pocieranie jej w dłoniach do momentu aż będzie bardzo ciepła. Reanimacja się powiodła i kilka fotek udało się zrobić :)

od lip.2005

5. Xerula melanotricha w rymanowskich jodłach
4.sie.21 16:15
Grażyna Domian

Dzięki Januszu za podzielenie się z nami tym świetnym pomysłem:-)

Osobiście zawsze staram się nosić zapasową baterię ale i na tej można się czasem srogo zawieść. Kilka lat temu miałam podobną przygodę i nawet zapasowa bateria padła ale to było zimą, przy temperaturze ok. - 10 st. Wsadziłam wtedy obydwie do kieszeni głęboko za pazuchę i podobnie jak u Ciebie - na kilka zdjęć starczyło:-)

od cze.2017

6. Xerula melanotricha w rymanowskich jodłach

ID: 366465

od maj.2009

7. Xerula melanotricha w rymanowskich jodłach

Czytając Wasze wypowiedzi na temat rozładowujących się baterii też muszę przyznać, że jeden raz i mi taka niemiła przygoda przydarzyła się: (

To jednak "pikuś"bo ja za to, już kilkakrotnie wybrałem się do lasu z aparatem fotograficznym bez karty pamięci, zazwyczaj po zgrywaniu zdjęć na kompa. Mój aparat niestety nie posiada pamięci wewnętrznej więc w takim razie pozostawała tylko komórka. i sami wiecie, że wtedy jak na złość przeważnie znajdzie się jakiś fotogeniczny grzybek.

od sie.2006

8. Xerula melanotricha w rymanowskich jodłach
6.mar.23 22:28
Robert Kozak "bobson"

Zapomnieć jak zapomnieć, ale ile się zgubiło :)

Dekielki od obiektywów, nożyki, okulary, kijki trekkingowe, czapki, rękawiczki itp itd. Wszystko w liczbie mnogiej :)

od maj.2009

9. Xerula melanotricha w rymanowskich jodłach

O tak!

Aczkolwiek w ogólnym rozliczeniu w moim przypadku więcej z lasu przywożę niż zostawiam :)

Tak na szybko wymieniając: łopatki typu saperka, siekierka, maczeta, kilka pompek do roweru, nawet telefon mi sie trafił (oczywiście wrócił do właściciela) i masa jeszcze innych drobiazgów.

Nawet się spotyka w lesie czasem jakieś zaginione dziewczyny. I to całkiem na serio. Tereny mam rozległe a niektórzy to lekceważą. Któregoś razu spotkałem całkowicie zdezorientowaną nastolatkę która jak oświadczyła wybrała się na krótką wycieczkę rowerem do lasu nie znając terenu, chyba i nie mając pojęcia o orientacji w lesie. Upał, woda jej sie skończyła i jak opowiadała już ze dwie godziny krążyła po lesie. Wody zawsze biorę więcej więc z tym nie było problemu ale kilka kilometrów musiałem z nią przejechać się zanim wyprowadziłem na prostą. Dalej to już wystarczyło wytłumaczyć rozstaliśmy się. Może i głupiutka ale też i ładniutka, więc nieco żałowałem, że nie jestem młodszy :)))

od sie.2006

10. Xerula melanotricha w rymanowskich jodłach
7.mar.23 17:22
Robert Kozak "bobson"

Z zagubionych w lesie najcieplej wspominam Wietnamczyka, który zgubił się w Puszczy Augustowskiej :). Okazało się, że był studentem medycyny w Lublinie i mieszkał koło mnie :). Jak tylko wyszliśmy z lasu to wyrwał niczym bolid F1 na starcie żeby zdążyć na autobus :).

Telefon też mi się trafił (również wrócił do właściciela, nawet dyszkę dostałem: D).

A w niedzielę taka znajdka. Kaliber konkretny.

od maj.2009

11. Xerula melanotricha w rymanowskich jodłach

A i owszem, też kilka razy spotkałem, nawet na forum zamieszczałem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji