bio-forum.pl

Porosty w tle poczwarki motyla.

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2007

1. Porosty w tle poczwarki motyla.
Porosty w podszycie lasu mieszanego, Podkarpacie, Antoniów, sierpień 2005 r.

Witam! Z zamiłowania jestem entomologiem. w sierpniu 2005 roku wyk. zdjecie, na którym w tle poczwarki Papilio machaon L, 1758 widoczne są porosty, jak mniemam. Poczwarka spoczywała w podszycie lasy mieszanego z przewagą sosny i domieszką brzozy...

od sie.2002

2. Porosty w tle poczwarki motyla.
27.wrz.07 23:44
"pimpek"

Ale cudna!

od lis.2005

3. Porosty w tle poczwarki motyla.
28.wrz.07 08:13
Marek Ciszewski "grant"

No, i z tego wyjdzie piękny motylek taki jak na tej fotce: treknature.com

od wrz.2007

4. Porosty w tle poczwarki motyla.
motyl

Skoro motyl wzbudził takie zainteresowanie dodam fot. imago (postaci dojrzałej)- Polska, Podkarpacie, Markowa EA94, 20. 05. 2006 r. Osobnik pokolenia wiosennego! Ale mnie chodziło raczej o identyfikację porostów - czy to chrobotki?

od wrz.2007

5. Porosty w tle poczwarki motyla.

Z cała pewnością chronotki, dwa różne gatunki... Ale jeśli chodzi o konkrety... Nie wiem czy da się ustalić konkretną przynależność... A paź królowej wspaniały :)

od kwi.2007

6. Porosty w tle poczwarki motyla.
4.lis.07 16:18
Anna K.-G. "arachne"

Te kieliszeczki z tyłu to niemal na pewno Cladonia fimbriata (Chrobotek strzępiasty). Z przodu obstawiam Cladonia coniocraea (Chrobotek szydlasty). Przepiekne zdjęcie imago :)

od maj.2007

7. Porosty w tle poczwarki motyla.

Anno, ten z przodu to na pewno nie C. coniocraea. Widoczne są czerwone apotecja, a C. fimbriata ma brązowe. Raczej mógłby to być np. C. macilenta.

od mar.2007

8. Porosty w tle poczwarki motyla.

A ten w tle typowy pokrój dla C. fimbriata.

od maj.2007

9. Porosty w tle poczwarki motyla.

Właśnie...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji