bio-forum.pl

Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

bez logowania - można przeglądać
GRej347096

od lip.2021

1. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

na starej drodze, nie zbyt dużo wilgoci, las bukowy.

od maj.2009

2. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Witaj Piotrek.

Bez mikroskopu i jednego zdjęcia trudno cokolwiek powiedzieć.

Jeśli mnie jednak wzrok nie myli to na krawędzi owocników chyba występują jakieś włoski???

Masz może zbliżenie owocników?

Co do gatunku bez mikroskopu na pewno nie da się ale może rodzaj, przynajmniej w przybliżeniu?

od lip.2021

3. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?
wiem, powinienem był zrobić spód owocnika, niestety nie zrobiłem, ale pobrałem owocnik tylko nie wiem czy do badań nie jest potrzebny świerzy czy suszony. Na spodzie owocnika byl bardziej meszek niż wolski... ale podpowiedz proszę co do sposobu pobieranie i ważnych cech jakie robić na zdjęciach na przyszłość.

od lip.2021

4. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Wiem nie zrobiłem zdjęcia spodu owocnika, tam był bardziej meszek niz wloski, podpowiedz prosze jak pobierać takie owocniki do badań i jakie wazne cechy fotografować.

od paź.2009

5. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Ten meszek to też włoski tylko malutkie, zdjęcia nie są złe, trzeba tylko wykadrować na krawędź owocnika.

Jeśli masz suszki to mogę popatrzeć.

od lip.2021

6. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Tak, mam suszki, chętnie prześlę.

od paź.2009

7. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Adres wysłany.

od lip.2021

8. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Ok, dzięki

od paź.2009

9. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Dziś dotarły do mnie suszki. Siedzę nad nimi już kilka godzin, efekt nijaki, po prostu nie wiem nawet z jakim rodzajem mam okoliczność.

1
2

Na zewnętrznej powierzchni hialinowe włoski do 400 (zapewne były dłuższe, ale to suszek)

Reakcja na jod negatywna.

1

Ectal excipulum

1

Worki ok. 150 x 8, 50.

1
2
1
2
3
4

Zarodniki niewielkie 9, 15 - 10, 05 x 5, 05 - 5, 50, dojrzałe z dwiema kroplami, ornamentowane. Ornamentacja stosunkowo wysoka w postaci długich linii rzadko krzyżujących się ze sobą. Słabo mi wyszło barwienie, nie wiem czemu.

1

Niektóre parafizy zakrzywione, wszystkie z brązowymi kropelkami w główkach.

od maj.2009

10. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Padł mi ruter w domu, jutro wymienię więc odzyskam sieć, mam jeszcze modem ale w domu "chodzi" w ślimaczym tempie więc mało pomogę ale porównaj z aleuria cestrica... to może być to.

od paź.2009

11. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Bingo, to ona, były nawet zarodniki z apiculusami, dziękuję Mirku.

Błażeju, do zgłoszenia czy tylko do Twojego fungarium?

od lip.2021

12. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Bardzo dziękuję za poświęcony czas, zaraz odszukam wskazany obiekt, jeszcze raz dziękuję. Może lepiej świeże wysylać ja nie mam doswiadczenia.

od lip.2021

13. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Romuald dziękuje bardzo cieszy mnie to oznaczenie.

od paź.2009

14. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Piotrze podaj proszę dane do etykiety (kto, gdzie, kiedy, siedlisko, koordynaty)

od lip.2021

15. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Romuald podpowiedz mi proszę jak i gdzie mam to zrobić, to mój pierwszy raz....

od paź.2009

16. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Grzybka nie ma na liście Chmiel więc należy go zgłosić, wchodzisz w zakładkę GREJ i wypełniasz formularz w uwagach linkujesz ten wątek i to wszystko ponieważ suszki są u mnie i ja je dalej prześlę ale żeby to zrobić muszę mieć dane do etykiety. Podaj mi te dane o które prosiłem dwa posty wyżej, jeśli nie masz współrzędnych geograficznych to podaj np. 1 km na zachód od Koziej Wólki, Atpol sobie ustalę sam.

od lip.2005

17. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?
4.sie.21 21:53
Grażyna Domian

Gratuluję Panowie kolejnego ciekawego gatunku!:-)

Piotrze (czy Joasiu?) Ty też będziesz musiał (a) ustalić ATPOL do zgłoszenia więc podpowiem, że najwygodniej to zrobić korzystając ze strony komsta.net Mapę można powiększać - wystarczy znaleźć odpowiednie miejsce, najechać na nie myszką i odczytać ATPOL, który wyświetla się w górnej części strony.

od wrz.2005

18. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

jasne, że zgłaszać

od paź.2009

19. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?
1
2

Zrobiłem jeszcze raz zarodniki w wodzie żeby pokazać ważne cechy.

od lip.2021

20. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Romuald wysłałem zgłoszenie jeśli coś nie tak prosze o uwagi, przy okazji, mam kilka grzybków oznaczonych przez Waldemara Czerniawskiego i czy mogę je tu zgłosić i jaka jest procedura, czy najpierw otworzyć wątek wstawić zdjęcia i po waszej ewentualnej akceptacji dopiero zgłosić czy jak? Gatunki są dość rzadkie są to... Arachnopeziza cornuta, Kolcóweczka gładkozarodnikowa, Drobnołuszczak szorstki, Zasłonak strojny, Ciżmówka szafranowa, Żylak czerniejący no i Sarawakus britannicus.

od paź.2009

21. Pomarańczowe talerzyki..... Cheilymenia?

Edytuj swoje zgłoszenie i w uwagach wstaw link do wątku, eksykat jest u mnie więc napisz gdzie jest. Jeśli chodzi o zgłaszanie innych znalezisk to jeśli jesteś pewien oznaczenia to zgłaszaj od razu do GREJa.

(wypowiedź edytowana przez roto 05. sierpnia. 2021)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji