bio-forum.pl

Euphorbia trigona (Wilczomlecz trójżebrowy )

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. Euphorbia trigona (Wilczomlecz trójżebrowy )
wilczomlecz

czytałem że dochodzi do 2, 5m, mój ma troszkę ponad 1m, czy można go przycinać czy wtedy zmarnieje? czy może lepiej przestawić na podłogę niech rośnie dalej? Na razie wygląda tak, niedługo nie zmieści się na parapecie :)

od paź.2006

2. Euphorbia trigona (Wilczomlecz trójżebrowy )
26.wrz.07 19:17
Beata "beata_ks"

Spokojnie możesz go przyciąć od góry jak również odciąć boczne odnóżki, jeśli chcesz mieć nową roślinę. Ja nie radzę bo lepiej wygląda, jak jest gęsty. Swojego co jakiś czas przycinam i nie tylko najwyższą ale wszystkie odnogi. Proponuję Ci uciąć tę najwyższą część. Wsadź ją obok w tej samej doniczce. Jak utniesz, to poleci białe, trujące mleczko - wymyj od razu roślinę bo zostają brzydkie zacieki. No i ręce koniecznie wymyj :)

pozdrawiam

od sie.2007

3. Euphorbia trigona (Wilczomlecz trójżebrowy )

ostatnio też widziałam wilczomlecz trójżebrowy tylko czerwony-cudny poprostu...

od paź.2007

4. Euphorbia trigona (Wilczomlecz trójżebrowy )

Co jest przyczyną, że wszystkie liście mojego wilczomlecza opadają?? Czy wymaga zimowania??

od lis.2007

5. Euphorbia trigona (Wilczomlecz trójżebrowy )

u mojego wilczomlecza tez liscie opadaja przeczytalam w jednej z ksiazek ze jest to przyczyna zbyt malej lub zbyt duzej ilosci wody zima albo zbyt chlodne stanowisko

od lis.2004

6. Euphorbia trigona (Wilczomlecz trójżebrowy )
15.lut.08 21:09
Ewa Kowalewska "kayenn"
wilczomlecz

No wlasnie... moj wilczomlecz tez juz wielki, ale nie mam sumienia go sinac, bo straci swa urode. U mnie tez opadaly listki, ale od kiedy przesadzilam go do troszke wiekszej doniczki... zrobil sie po prostu cudny.

od lut.2010

7. Euphorbia trigona (Wilczomlecz trójżebrowy )
1.lut.10 17:22
Łukasz Nowak "lukpin"

Witam,

Moja Euphorbia trigona potrzebuje pomocy, nie wiem co zrobić, wiec szukam pomocy.

Nie było mnie w domu ok 1 misiąca, jak wróciłem zastałem jak by pleś lub grzyba na kaptusie;/

Czy mozna jeszcze coś zrobić, szkoda mi go, już ma ok 2, 2 metra

Euphorbia foto

z góry dziekuje za pomoc

od lis.2009

8. Euphorbia trigona (Wilczomlecz trójżebrowy )
9.lut.10 12:39
Dominik "rafi9666"

Witam

spróbuj spryskać/podlać kaktusa jakimś środkiem przeciw grzybowi np. Previcur Energy, ew. Dithane.

Pozdrawiam

od lis.2005

9. Euphorbia trigona (Wilczomlecz trójżebrowy )

Euphorbia trigona (Wilczomlecz trójżebrowy) nie jest kaktusem, choć bardzo go przypomina...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji