Spokojnie możesz go przyciąć od góry jak również odciąć boczne odnóżki, jeśli chcesz mieć nową roślinę. Ja nie radzę bo lepiej wygląda, jak jest gęsty. Swojego co jakiś czas przycinam i nie tylko najwyższą ale wszystkie odnogi. Proponuję Ci uciąć tę najwyższą część. Wsadź ją obok w tej samej doniczce. Jak utniesz, to poleci białe, trujące mleczko - wymyj od razu roślinę bo zostają brzydkie zacieki. No i ręce koniecznie wymyj :)
pozdrawiam
ostatnio też widziałam wilczomlecz trójżebrowy tylko czerwony-cudny poprostu...
Co jest przyczyną, że wszystkie liście mojego wilczomlecza opadają?? Czy wymaga zimowania??
u mojego wilczomlecza tez liscie opadaja przeczytalam w jednej z ksiazek ze jest to przyczyna zbyt malej lub zbyt duzej ilosci wody zima albo zbyt chlodne stanowisko
No wlasnie... moj wilczomlecz tez juz wielki, ale nie mam sumienia go sinac, bo straci swa urode. U mnie tez opadaly listki, ale od kiedy przesadzilam go do troszke wiekszej doniczki... zrobil sie po prostu cudny.
Witam,
Moja Euphorbia trigona potrzebuje pomocy, nie wiem co zrobić, wiec szukam pomocy.
Nie było mnie w domu ok 1 misiąca, jak wróciłem zastałem jak by pleś lub grzyba na kaptusie;/
Czy mozna jeszcze coś zrobić, szkoda mi go, już ma ok 2, 2 metra
Witam
spróbuj spryskać/podlać kaktusa jakimś środkiem przeciw grzybowi np. Previcur Energy, ew. Dithane.
Pozdrawiam
Euphorbia trigona (Wilczomlecz trójżebrowy) nie jest kaktusem, choć bardzo go przypomina...