bio-forum.pl

owady na grzybach podziemnych

bez logowania - można przeglądać

od cze.2005

1. owady na grzybach podziemnych

Z hodowlą owadów z grzybów podziemnych idzie mi nawet lepiej niż wcześniej opisywałem. Również z tych owocników, które szybko zapleśniały udało się pozyskać okazy muchówek. Tak więc w zasadzie z wszystkich przesyłek, jakie otrzymałem od Tomka Kryszczyka i Marcina Fałdzińskiego wyhodowałem jakieś owady. Były to muchówki ewidentnie związane z grzybami (zbiór rośnie, będzie oznaczony i mam nadzieję dane opublikowane), jak i trochę chrząszczy, głównie kusaków złapanych przypadkowo, bądź polujących na innych mieszkańców grzybów.

Ostatnio otrzymałem grzyby zasiedlone ewidentnie przez chrząszcze związane z grzybami podziemnymi, w tym Leiodes cinnamomea (Panzer, 1793) co niezmiernie mnie ucieszyło. Dzięki Marcin :)))

Jesień, to okres szczególnie sprzyjający występowaniu imago chrząszczy związanych z grzybami podziemnymi. Polecam się więc pamięci koleżanek i kolegów :)

od lis.2006

2. owady na grzybach podziemnych
Trufla wydrążona - Tuber excavatum 01
.
Trufla wydrążona - Tuber excavatum 02

Jacku, odzywam się po dłuższej przerwie z dobrze znanymi Ci owadami z trufli letniej (których nazw już nie pamiętam). Wczoraj stwierdziłem je na trufli którą oznaczyłem jako trufla wydrążona - Tuber excavatum[micologia.net]

Owady na trufli wydrążonej - Tuber excavatum 01
Owady na trufli wydrążonej - Tuber excavatum 02
Owady na trufli wydrążonej - Tuber excavatum 03
Owady na trufli wydrążonej - Tuber excavatum 04

Znalezisko wymaga jeszcze weryfikacji, gdyż ten gatunek trufli według dostępnych mi informacji, jak dotychczas nie został stwierdzony w Polsce!

Posiadam fragmenty już baaardzo dojrzałych owocników z mieszkańcami:-)

Czy podesłać?

od cze.2005

3. owady na grzybach podziemnych

Oczywiście będę bardzo wdzięczny, tym bardziej, że widzę larwy i nie wiadomo, jaki gatunek to będzie. Każda informacja o biologii i niższych stadiach rozwojowych jest bardzo cenna.

Jutro organizujemy warsztaty entomologiczne na temat Diptera i mam nadzieję poważnie ruszyć z tematem much wyhodowanych w tym sezonie na grzybach podziemnych, które od Was dostałem.

od cze.2005

4. owady na grzybach podziemnych

No i co pewnie ważniejsze, gratuluję znaleziska :))) Widzę, że Spinmaster ma silną konkurencję w odkrywaniu nowych podziemnych;) Trzymam kciuki za Wasze sukcesy.

A zdjęcia też bardzo fajne, liczę że pozwolisz je wykorzystać!

od lip.2002

5. owady na grzybach podziemnych

Gratulacje Marcin - to raczej na pewno Tuber excavatum. Niestety to już trzecie stanowisko. Pierwsze znalazła prof. Ławrynowicz pod Żywcem w trakcie międzynarodowego zlotu hypogeistów dwa lata temu. Drugie znalazłem ja we wrześniu w kamieniołomie wapienia - mojej oazie beskidzkiej:-))

Ale znalezisko i tak jest super:-))))

Cos mi się zdawało, że miało Cię nie być w Polsce?

od lis.2006

6. owady na grzybach podziemnych

Tomek - fajnie, że wpadłeś:-) i dzięki za pocieszające info:- (

A tak się napaliłem! Kiedyś kupię tą czeklistę...

Co prawda z trzeciego jestem zadowolony, ale już nieco mniej. W sumie to mój szósty gatunek trufli z Gór Świętokrzyskich (czwarty oznaczony). Czy zostawiłeś mi choć jedną truflę odkrycia?

To prawda, miałem wyjechać, ale.... plany mi się nieco pokrzyżowały:-))) Tak naprawdę, to nie mam ochoty wyjeżdżać, no ale jestem zmuszony uskładać na porządny mikroskop itp. podobny sprzęt badawczy. Mam cholerne wymagania!

Jacek, te białe robaczki żerowały pod ziemią, prawie na co piątej trufli wydrążonej. Zdjęcia możesz wykorzystać, zresztą na dniach podeślę Ci kilka na priva.

Małych "mieszkańców" wraz z "domkami" wysyłam już poniedziałek:-)

od sie.2002

7. owady na grzybach podziemnych
8.gru.07 09:21
Piotr Perz "pimpek"

Poza tym, że wszystko co pokazujecie, co wygrzebujecie spod ziemi jest cudowne i zapierające dech w piersiach, to nasunęło mi się takie spostrzeżenie: grzyby zmuszają do emigracji zarobkowej. Ja to rozumiem CAŁKOWICIE, ale pewnie ktoś normalny by kompletnie nie wiedział o co chodzi..... ale się narobiło.

od lip.2002

8. owady na grzybach podziemnych

Trafiłeś Pimpek:-))) Właśnie wróciłem z Lofotów, gdzie PRACOWAŁEM jako przewodnik wędkarski:-)))))) Wprawdzie mikroskop już mam ale parę dni temu nabyłem na Allegro kilka tomów flory polskiej za trochę ponad... 1000 zł, zarobione na obczyźnie:-))). Tym samym do kompletu flory brakuje mi już tylko jednego tomu.

od sie.2002

9. owady na grzybach podziemnych
8.gru.07 12:31
Piotr Perz "pimpek"

No to już masz komplet, dzisiaj wysyłam Ci brakujący tom;)

od wrz.2006

10. owady na grzybach podziemnych

acha, to już teraz wiem kto mi je sprzątnął sprzed nosa...

od lis.2006

11. owady na grzybach podziemnych

cytat:

Ostatnio otrzymałem grzyby zasiedlone ewidentnie przez chrząszcze związane z grzybami podziemnymi, w tym Leiodes cinnamomea (Panzer, 1793) co niezmiernie mnie ucieszyło. Dzięki Marcin :)))

Te malutkie, 5 mm długości chrząszcze spotkałem we wrześniu na bardzo dojrzałych już owocnikach Tuber mesentericum i Tuber aestivum

01 Leiodes cinnamomea na Tuber aestivum

Oto rzeczony Leiodes cinnamomea na Tuber aestivum

02 Leiodes cinnamomea na Tuber aestivum
03 Leiodes cinnamomea
04 Leiodes cinnamomea
05 Leiodes cinnamomea

Widoczne na fotografii dwa otwory w trufli, to jego robota:-) Chrząszczyk ten drąży otwory, ale nie wiem po co? Wychodzi, że trufle to jego jedzonko:-)

od wrz.2008

12. owady na grzybach podziemnych

ludzie... ja mam to coś w domu....

skąd to się bierze? to coś jest grzybożerne prawda?

ale moje grzybki są suszone... jeeej please help

od cze.2009

13. owady na grzybach podziemnych
4.lip.16 20:48
nur "rydzyk_W2BP"

Niedawno znalazłem purchawicę olbrzymią z lokatorami takimi jak na foto wyżej, być może inny gatunek ale na pogląd wzrokowy wyglądem niczym się nie różniły, no może ciut ciemniejszy odcień brązu, rozmiar 3-5mm.

od maj.2006

14. owady na grzybach podziemnych

Nur, te o których piszesz to z pewnością chrząszcze z innej beczki, to raczej coś z rodzaju Pocadius, być może P. adustus albo P. ferrugineus.

od maj.2006

15. owady na grzybach podziemnych

Jacku, czy możesz napisać w jaki sposób przechowujesz owocniki grzybów żeby wyhodować jakieś chrząszcze?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji