bio-forum.pl

Cantharellus friesii

bez logowania - można przeglądać
GRej346594

od paź.2020

1. Cantharellus friesii

17. 07. 2021, Wysoczyzna Elbląska. Las z dominacją buka, zarośnięta trawą i mchem droga leśna. Ok. 20 owocników średnicy 2-4 cm. Kapelusz barwy intensywnie pomarańczowej, zwłaszcza w centrum. Hymenofor wyraźnie jaśniejszy, beżowy, wpadający w łososiowy. Listewki delikatniejsze niż u pieprznika jadalnego, zbiegające po trzonie do ok. 1/2 wysokości, rozwidlone i z łącznikami. Trzon poniżej listewek podobny barwą do kapelusza - pomarańczowy. Całe owocniki mniejsze, delikatniejsze, bardziej "wiotkie" niż pieprznik jadalny. Miąższ białawo-żółtawy, w kapeluszu cienki. Zapachu nie wyczułem, smak początkowo łagodny, po dłuższej chwili lekko pikantny.

Myślę, że to ten gatunek, ale przed zgłoszeniem do GREJ proszę o potwierdzenie znawców.

od paź.2020

2. Cantharellus friesii

Zapomniałem dać zdjęcie siedliska.

Ps. Barwy dość wiernie oddane na zdjęciach z lasu, te z domu - przekłamane.

od paź.2009

3. Cantharellus friesii

Nigdy na własne oczy nie widziałem tego gatunku, jeśli jesteś pewien oznaczenia to zgłoś.

od kwi.2019

4. Cantharellus friesii

Tak to on, niezaprzeczalnie i bezapelacyjnie … nie ma tu nad czym dyskutować

od paź.2020

5. Cantharellus friesii

Dziękuję Romku za ostrożność i Sławku za śmiałość w oznaczeniu :). Sam jestem przekonany tak na 85% - zwłaszcza przekonuje mnie wygląd hymenoforu, jakiego nigdy nie widziałem u zwykłej "kurki", a jest niemal identyczny jak np. na zgłoszeniu (potwierdzonym) tu: [bf#191982]

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji