bio-forum.pl

Górny Sląsk

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Górny Sląsk

Tydzień siedziałam nad jeziorem w lasku. Grzybki to gołąbki, które jadałam sobie na surowo (bo lubię) i borowiki omglone, z których zrobiłam pyszną zupę. Poza tym jeden twardziak łuskowaty na torach kolejowych. Nic więcej.

I... namiętnie oglądałam w tę, z powrotem, od góry, dołu, środka i znów Atlas naszego Marka. BADZO MI SIĘ PODOBA Twój ATLAS, Marku. :).

Udało mi sie też kupić Flucka. Fajny.

od kwi.2004

2. Górny Sląsk

Przepraszam, Marek. To miało być w Lato 2005. Zbyt zachłannie rzuciłam się na nasze forum po 8 dniach nieobecności i przestałam myśleć, co robię. Przenieś, proszę, do Lato 2005 mój wątek. Przepraszam.bio-forum.pl" border=0>

od kwi.2004

3. Górny Sląsk

Pojechałam na grzyby do Goszyc. Zmokłam, jak kura i znalazłam WIELKIE ZERO, czyli nic.

Na Ośrodku tylko borowiki omglone w ilości 8 sztuk, muchomor plamisty, Marasmius epiphyllus, Psatchyrella, czernidłaki gromadne, maślankę wiązkową. Leje, więc pewnie w tym tygodniu ruszy wysyp.

od sie.2002

4. Górny Sląsk
11.lip.05 12:34
"pimpek"

No świat by się zawalił, gdyby nie było TWOICH borowików omglonych :)

od kwi.2004

5. Górny Sląsk

Zawaliłby się, Pimpuś! One są wierne i kochane. Zawsze mogę na nie liczyć. Zapewniają mi dobry grzybohumor. Zupka była mniam mniam. Wczoraj cały dzień lało. Coś się święci. Trzeba będzie zrobić miniwypadzik PO grzyby. Stęskniona za grzybami jestem OKRRRROPNIE. Wy mnie na pewno rozumiecie...

od sie.2002

6. Górny Sląsk
11.lip.05 15:54
"pimpek"
1

No to życzę takich okazów

jak mój wczorajszy.

od kwi.2004

7. Górny Sląsk

U nas nie ma takich grzybów. Ja już nie pamiętam, jak się to nazywa, co Pimpek w dłoni trzyma.

U nas na trawniku są tylko kołpaczki koprofilne Panaeolus fimicola na psich odchodach. O!!!

I sobie suszę jednego na parapecie, żeby coś na nim leżało. O!

od kwi.2004

8. Górny Sląsk

Widzieliście tą niebieską gwiazdeczkę na mapie w zielonogórskim? Kto to? Co to?

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

9. Górny Sląsk
14.lip.05 20:55
Włóczykij ("soul")

Aż trudno w to uwierzyć (w tę gwiazdkę). Czyżby gdzieś były grzyby???. U mnie (tj. w okolicach Chrzanowa, tj. między Krakowem i Katowicami) pada od tygodnia co drugi dzień i nic! (jeśli nie liczyć jakichś pojedynczych wybryków): ((, już sam nie wiem co o tym myśleć..., chyba się nie doczekam...: ((

10. Górny Sląsk
16.lip.05 19:54
"OLO" (b/log.)

A w Rybniku ruszyły kanie :)

Poza dużymi nazbierałem też małych i zamarynowałem.

od kwi.2004

11. Górny Sląsk

U nas TYLKO wierne borowiki omglone na ośrodku, robaczywe podgrzybki złotawe, muchomory plamiste.

Poza tym w lasach naokoło nie ma nic.

12. Górny Sląsk
18.lip.05 21:07
Włóczykij ("soul")

U mnie się ruszyło!!! Jednak się doczekałem! Deszcz zrobił swoje. Nie ma może tego dużo, ale 19 kań i dwa razy tyle maślaków, to chyba nieźle:-). Maślaki niestety w połowie swojej liczby robaczywe, no ale takie uroki "grzybowego" lata: (

od kwi.2004

13. Górny Sląsk

Dla Włóczykija :)

[bf#1611]

14. Górny Sląsk
26.lip.05 19:15
"skrzypek" (b/log.)

W okolicach Olesna godzina chodzenia po lesie i zero grzybów

od kwi.2004

15. Górny Sląsk

Hej. Przybyłam do Was na kilka godzin i znów wypad. U nas bryndza. Nazbierałam tylko borowików omglonych na Ośrodku. Było ich tak dużo (około 40 sztuk), że miałam gar sosu, który zeżarłam sama łyżką bez chleba, ani innych kartofli. Na drugi dzień miałam ucztę gołąbkową - około 20 sztuk. Też z Ośrodka. No i twardzioszki przydrożne i głównie zaczerwione podgrzybki złotawe. W czasie wyprawy do dużego lasu znalazłam tylko jednego podgrzybka brunatnego.

od kwi.2004

16. Górny Sląsk

Po ostatnich deszczach masowo twardzioszki przydrożne. Nadal wzbudzam sensację. W sumie to dobrze, bo ja jem grzyby, a kiwający z politowaniem głowami - nie. :)

od kwi.2004

17. Górny Sląsk

Nic. Nawet wiernych borowików omglonych i gołąbków. Nawet jednego spleśniałka podgrzybka złotawego! Kilka przydróżek.

18. Górny Sląsk
11.sie.05 07:15
jacek jargon ("jaco1")

Witam w niedziele wybrałem sie na grzyby w okolice Rud Raciborskich konkretnie Rudy Jankowickie i znalazłem kilka kozaczków "zdrowo" nadgryzionych przez ząb czasu i ślimaki dwa tygodnie temu zbierałem dosyć obficie wystepujące borowiczki niestety jak szybko się pojawiły tak szybko zniknęły ale dzisiaj popadało i ogólnie jest ciepło więć szanse są jak tylko się pojawią w ilościach zadowalających zaraz dam znać i zapraszam pozdrawiam Jaco.

od kwi.2004

19. Górny Sląsk

: (: (: ( Nie muszę nic więcej dodawać, prawda?

od kwi.2004

20. Górny Sląsk

:)

Wreszcie i u nas masa grzybów. Wiadra podgrzybków brunatnych w okolicach Tworoga. Wszędzie czubajki kanie, czerwieniejące, podgrzybki złotawe.

Na terenie Ośrodka borowiki omglone, gołąbki.

Coś Wam powiem: Przejadły mi się grzyby, ale... pojutrze wracam do mojego lasu. Pa!

od sie.2002

21. Górny Sląsk
28.sie.05 21:49
"pimpek"

No i Jola się w tym roku doczekała :))

od kwi.2004

22. Górny Sląsk

Nawet doczekałam się MASY łuszczaka zmiennego. Dookoła dwóch pni. Musiałam zdjąć bluzkę spod spodu, żeby je zebrać. Bluzka oczywiście zafarbowała na kolor brązowy, ale nieszkodzi - będzie to bluzka grzybobraniowa. Łuszczaki zostały zamrożone.

od kwi.2004

23. Górny Sląsk

Przeczytałam posta Mirków. U nas w Tworogu i w Bycinie też już są opieńki. Pojawiły się już typowo jesienne grzyby: czubajki czerwieniejące, lejkówki wonne, mleczaje...

24. Górny Sląsk
1.wrz.05 11:54
jacek jargon ("jaco1")

Czy może ktos był na grzybkach w naszych ukochanych beskidach wybieram się w sobotę do Brennej może ktos mnie pokieruje gdzie dobrze by było sie przejść a jak nie to pójdę w ciemno to narazie czekam!!!

od kwi.2004

25. Górny Sląsk

Posłuchajcie: 28 sierpnia wieczorem wyjechałam z Ośrodka ostatnia i Ośrodek był bardzo dokładnie wyczyszczony z wszelkich grzybów przez kilku grzybiarzy. 30 sierpnia w południe znalazłam tam.... 95 borowików omglonych różnej wielkości - od 12 cm do 3 cm średnicy. Na drugi dzień niemal w tych samych miejscach dozbierałam jeszcze ok. 50 sztuk.

O gołąbkach już nie wspominam, ani o podgrzybkach złotawych, których nie zbieram, bo nie chce mi się schylać tylko po to, żeby stwierdzić, że grzyb jest zaczerwiony.

Szok!

Są tez podgrzybki czerwonawe. Niestety, żadnych Volvariella na Lepista nie ma, choć tak bardzo staram się znaleźć. Podobnie jest z próchnilcami głogowymi.

Znalazłam chyba świecznika rozgałęzionego. Był na zmurszałej "kłodzie" z bzu czarnego. Suszy się.

od kwi.2004

26. Górny Sląsk

Nie ma nic. Sucho.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji