bio-forum.pl

Peziza w mysich kolorach

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Peziza w mysich kolorach
psz

W poprzednim wątku przedstawiłem kustrzebkę w której sąsiedztwie natrafiłem na dwie inne (peziza?). Te spotkane, są w kolorze szarawym, małe (średnica ok. 6-8 mm, podobna wysokość), siedzące, albo ze szczątkowym trzonkiem. Pod mikroskop jeszcze nie trafiły. czekaja na swoją kolejność.

Poproszę o przemyślenia i sugestie, co do przedstawionej na zdjęciu kustrzebki.

od sie.2002

2. Peziza w mysich kolorach
5.lip.05 14:38
Piotr Perz "pimpek"

Marku, miałeś już czas sprawdzić, czy to Peziza?

od kwi.2004

3. Peziza w mysich kolorach

Jedyne popielate, co widziałam to długotrzonka popielata inaczej piestrzyca popielata ( Helvella macropus, syn. Macropodia macropus, syn. Cyanthipodia macropus. Ale miało długi trzonek.: (

od kwi.2004

4. Peziza w mysich kolorach

Jolu. Ta jest siedząca.

Mam eksykat Helvella macropus.

Wieczorem zrobię "zdjęcia mikro". U mnie dzisiaj ciężkie powietrze, bo coś na burzę się zanosi, a taka pogoda mnie zniechęca do działania. Może popada, to po deszczu mi się humor poprawi.

od kwi.2004

5. Peziza w mysich kolorach
1
2
3
4
5
6
10
14
16
17
21
23

Dodaję zdjęcia mikroskopowe.

Nadal nie znalazłem odpowiedzi.

od maj.2003

6. Peziza w mysich kolorach
7.lip.05 07:47
Anna Kujawa "AniaK"

Marku, nie dam rady bez popatrzenia na suszka:- (

od kwi.2004

7. Peziza w mysich kolorach

Aniu. Podzielę się nim z Tobą.

od maj.2003

8. Peziza w mysich kolorach
7.lip.05 08:29
Anna Kujawa "AniaK"

Ok:-)

od kwi.2004

9. Peziza w mysich kolorach
szp28

Jest już po mikroskopowaniu.

Ani pomiary pokazują wielkość zarodników 18-19, 5 X 10-10, 5 µm. Zarodniki grobobrodawkowane, z nieregularnymi brodawkami i jedną dużą kroplą.

Worki 265-290 x 12, 5-14 µm. Parafizy 225 x 4, 7 µm. 4, 7 µm, to dla parafiz lekko pękatych.

Moje pomiary pokrywają się Ani, więc jest tak, jak jest.

szp51

zarodnik

worek z zarodnikami

Sama peziza niewielka, 6-8 mm średnicy, barwa charakterystyczna, jak na zdjęciu. Pora występowania to czerwiec, a może i lipiec?.

Moje znalezisko jest z czerwca.

Zwracam uwagę właśnie na jej barwę, która może dla kogoś została kiedyś zapamiętana. Brak jak do tej pory tropu do zdiagnozowania gatunku.

Prośba do Was, o ich własne spostrzeżenia.

od sie.2002

10. Peziza w mysich kolorach
5.lis.05 14:25
Piotr Perz "pimpek"

No strasznie malutka jak na Peziza, racja.

Wysoko stawiasz poprzeczkę, skoro Ania poległa..... :)

od kwi.2004

11. Peziza w mysich kolorach

Piotrze. Przypadek sprawił, że rosła na mojej drodze, a ja, ją, (je), były dwie, zauważyłem. Sam się sobie dziwię, że moje oczy dostrzegły coś tak małego, z wysokości postawy stojącej. Ale skoro już, to trzeba było się nimi zająć. Pewnie ich kolor zwrócił moją uwagę.

Może znowu się okazać, jak w przypadku Peziza badioconfusa, że "spotykana w północnej i wschodniej Ameryce",- (za Rogers), a dotarcie do wiarygodnych opisów, praktycznie żadne.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji