bio-forum.pl

Peziza z żółtawym sokiem

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Peziza z żółtawym sokiem
pez

Znalazłem taką kustrzebkę na leśnej ścieżce, która była utwardzana gruzem rozbiórkowym. Miejsce jest dość mokre, sąsiedztwo zarówno drzew liściastych jak i sosen.

Kustrzebka po przekrojeniu wydzieliła odrobinę żółtawego soku.

Zanim poddana zostanie dokładne diagnozie mikroskopowej przedstawiam jej zdjęcie, które może dla wprawnego oka, już na tym etapie, pozwoli na sugestie.

od kwi.2004

2. Peziza z żółtawym sokiem
1
2
3
4
5
7
9

Kilka zdjęć pomocniczych.

od kwi.2004

3. Peziza z żółtawym sokiem
11

Jeszcze przekrój i widok podłoża.

Prośba o przeszukanie w Waszych materiałach o kustrzebkach.

(wiadomość edytowana przez vito_miks 07. Lipca. 2005)

od kwi.2001

4. Peziza z żółtawym sokiem

Ciekawe czy znajdzie się jakiś kustrzebkarz, kustrzebkowiec, kustrzebiarka, kustrzebnik, pezizarz...

co pomoże :)

Na powierzchni przełomu jest jakaś taka sino-zielona barwa. Czy to jakieś przekłamanie, czy tak było?

Piszesz o żółtawym soku.

od kwi.2004

5. Peziza z żółtawym sokiem

Na przekroju miąższ wydawał się koloru wodnisto-szarawożółtawego, ale wysięg żółtawego płynu pochodził chyba z miejsca "trzonowego". To był niewielki wypływ, pozostawiający niewielką żółtawą plamkę na papierze. Cała peziza też niewielka (ok. 15-18 mm). Zeszłego roku w tym miejscu co obecnie, znajdowałem więcej owocników i miały (jak pamiętam) do 30 mm.

Marek. Jeżeli się nie znajdzie taka osoba, to choć może "przeszperanie" przez forumowiczów posiadanych materiałów przybliży choć trochę zdiagnozowanie gatunku.

Z tego co mi jest dostępne i co przeglądałem nie znajduję do tej pory odpowiedzi, a więcej, nie jestem nawet o krok bliżej.

od maj.2003

6. Peziza z żółtawym sokiem
7.lip.05 08:18
Anna Kujawa "AniaK"

Marku - poszperałam, ale nie zdecyduję się na podanie żadnej nazwy, bo zdaję sobie sprawę z ogromnej możliwości popełnienia błędu w przypadku kustrzebek. Bez obejrzenia nie da rady:- (

od kwi.2004

7. Peziza z żółtawym sokiem

Ania. Oczywiście Twoja część, jest jak zawsze zabezpieczona.

Szukałem gatunku odpowiadającego charakterystyką zarodnikom, szczególnie kroplom tłuszczu, aby się zbliżyć choć o stopkę. Tak sobie przyjąłem.

Nie mam więcej do czego się odnieść, a wszystkie znane mi i brane pod uwagę gatunki podobne makroskopowo zostały wykluczone.

od kwi.2001

8. Peziza z żółtawym sokiem

Z jakich książek, kluczy, Aniu, powienien korzystać kustrzebiarz?

od maj.2003

9. Peziza z żółtawym sokiem
7.lip.05 10:25
Anna Kujawa "AniaK"

Możliwości jest kilka:-)

Popularne klucze - obejmujące pospolitsze gatunki:

Moser M. 1963. Ascomyceten

Nordic macromycetes vol. I

Dennis 1978. British Ascomycetes

Lub dokładniejsze opracowania np:

Hohmeyer 1986. Ein Schlussel zu den europaischen Arten der Gattung Peziza.

od kwi.2004

10. Peziza z żółtawym sokiem

Aniu.

Teraz wycofuję się na z góry upatrzone pozycje. Broni nie składam. Zalegam i czekam.

Będę uszczęśliwiony wieszając na necie zdjęcia z 99, 9% gwarancją, że ten gatunek, to ten, z mojego pozysku i zdjęć.

od maj.2003

11. Peziza z żółtawym sokiem
7.lip.05 11:10
Anna Kujawa "AniaK"

:-)

Ok

od sie.2002

12. Peziza z żółtawym sokiem
2.sty.06 13:38
Piotr Perz "pimpek"

Vito, Aniu - czy coś wyszło z oznaczania?

od maj.2003

13. Peziza z żółtawym sokiem
8.sty.06 11:29
Anna Kujawa "AniaK"

Tej, nie dostałam. Marku - dobrze pamiętam?

od kwi.2004

14. Peziza z żółtawym sokiem

Dzień dobry Aniu. Jeżeli odzszukam tylko odpowiednią strunówkę to powrócimy do sprawy. Gdzieś leży w mim kartonie i ma się pewnie dobrze. Koniec roku 2005 wymógł konieczność szybkiego zmagazynowania suszek w jedno miejsce.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji