bio-forum.pl

Nerecznica - jaka?

bez logowania - można przeglądać
paprotniki

od kwi.2006

1. Nerecznica - jaka?
1
2
3
4

Charakterystyczna o bardzo szerokich listkach. Zarodnie rzadko rozmieszczone. Jaka to narecznica?

od sty.2007

2. Nerecznica - jaka?

Polistychum braunii - Paprotnik brauna

od kwi.2006

3. Nerecznica - jaka?

Czy często ta paproć występuje w lasach? Spotkałem taką po raz pierwszy.

od maj.2007

4. Nerecznica - jaka?
30.wrz.07 23:38
ania "aniaa"

Hm. :) Z tego co pamiętam to wszystkie paprotniki w Polsce są chronione :) Fajnie jest spotkać taką roślinę :)

Spotykałam ją podczas wycieczek w Pieninach i w Gorcach. Jest gatunkiem charakterystycznym Dentario glandulosae - Fagetum - (tak samo jak Symphytum cordatum) czyli żyznej buczyny karpackiej. W tych lasach chyba nie jest taka super rzadka. :) Cóż, w każdym razie poza tym zbiorowiskiem roślinnym nigdzie indziej nigdy jej nie widziałam.

od sty.2007

5. Nerecznica - jaka?

dokładnie, w buczynach można spodkać wszystkie 3 gatunki, a P. braunii jest gatunkiem charakterystycznym

od kwi.2006

6. Nerecznica - jaka?

W paprociach jeszcze niejedno mnie zaskoczy!

od cze.2009

7. Nerecznica - jaka?

To nie jest paprotnik Brauna. Ma on zupełnie inaczej ukształtowane odcinki liścia. Zdjęcie przedstawia nerecznice szerokolistną. Można to poznać po odcinkach u szczytu z dużymi wcięciami.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji