bio-forum.pl

Szkliste miseczki na sęku

bez logowania - można przeglądać
GRej346672

od lip.2005

1. Szkliste miseczki na sęku
4.lip.21 17:23
Grażyna Domian

2. 07. 2021 r. - Puszcza Bukowa (Osetno) - na gałęzi zanurzonej w źródliskowym błotku. Średnica owocników +/- 1 mm:

Ku mojemu zaskoczeniu, grzybek okazał się podstawczakiem. Zarodniki: 8, 9-11, 6 x 4, 7-6, 2 µm (średnio 10, 4 x 5, 3 µm), Q: 1, 7-2, 2 (średnio 2, 0):

przekrój:

hymenium:

Niestety moje próby oznaczenia nie doprowadziły mnie nawet do rodzaju. Może macie jakiś pomysł?

od mar.2025

2. Szkliste miseczki na sęku

No nie wierzę.:-) Sprawdź proszę jeszcze raz - to jest zbyt Orbiliopodobne, by było czymś innym? Choć wolałbym się mylić: D

od maj.2009

3. Szkliste miseczki na sęku

Oczywiście, że Orbilia :)

Nie jestem pewien co do zarodników, czy należą do tego gatunku? Z Orbilia ciężko jest zaobserwować tak duże skupiska zarodników. Spróbuj znaleźć worek w którym będą widoczne aby upewnić się jakiego są kształtu.

od lip.2005

4. Szkliste miseczki na sęku
4.lip.21 18:24
Grażyna Domian

Zarodniki są z wysypu, a te maleństwa sypnęły nadspodziewanie ładnie. Pomyłkę, że zarodniki są z innego grzyba wykluczam, bo na tym sęku nie było niczego innego, a tego dnia miałam jeszcze tylko Psathyrella candolleana i Antrodiella serpula. Były w oddzielnych pojemnikach, no i mają zupełnie inne zarodniki. Preparaty z przekroju tych maleństw oglądałam dokładnie i długo i worków nie znalazłam. Tu jest jeszcze jedno zdjęcie zarodników:

Rozkroję kolejny owocnik...

od mar.2025

5. Szkliste miseczki na sęku

Może sypnęło z "tego białego" nad sęczkiem? Zarodniki przypominają Peniophorella praetermissa.

od lip.2005

6. Szkliste miseczki na sęku
4.lip.21 20:24
Grażyna Domian

No i faktycznie musiało tak być Przemku:-)

W preparacie z kolejnej miseczki wypłynęły zarodniki - tym razem chyba te właściwe;-)

Niestety ograniczenia sprzętowe bardzo utrudniają prowadzenie dokładnych obserwacji i ich dokumentowanie ale tym razem udało się dostrzec zarys zarodników w workach:

A te wrzecionowate twory na zdjęciach poniżej, to będą w takim razie konidia?

No cóż - w niezły kanał wpuściły mnie te grzybki. Na szczęście dobrzy Koledzy nie zawiedli i mnie z niego wyciągnęli: D

od lip.2005

7. Szkliste miseczki na sęku
5.lip.21 11:49
Grażyna Domian

Skoro już tak daleko zabrnęłam i na początku dałam taką plamę, to trzeba by było ten temat jakoś sensownie zakończyć;-)

od kwi.2019

8. Szkliste miseczki na sęku

Grazynka, z Barala korzystasz tych nowych pracy o orbilia?

od lip.2005

9. Szkliste miseczki na sęku
5.lip.21 14:17
Grażyna Domian

Tak.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji