2. 07. 2021 r. - Puszcza Bukowa (Osetno) - na gałęzi zanurzonej w źródliskowym błotku. Średnica owocników +/- 1 mm:
Ku mojemu zaskoczeniu, grzybek okazał się podstawczakiem. Zarodniki: 8, 9-11, 6 x 4, 7-6, 2 µm (średnio 10, 4 x 5, 3 µm), Q: 1, 7-2, 2 (średnio 2, 0):
Niestety moje próby oznaczenia nie doprowadziły mnie nawet do rodzaju. Może macie jakiś pomysł?
No nie wierzę.:-) Sprawdź proszę jeszcze raz - to jest zbyt Orbiliopodobne, by było czymś innym? Choć wolałbym się mylić: D
Oczywiście, że Orbilia :)
Nie jestem pewien co do zarodników, czy należą do tego gatunku? Z Orbilia ciężko jest zaobserwować tak duże skupiska zarodników. Spróbuj znaleźć worek w którym będą widoczne aby upewnić się jakiego są kształtu.
Zarodniki są z wysypu, a te maleństwa sypnęły nadspodziewanie ładnie. Pomyłkę, że zarodniki są z innego grzyba wykluczam, bo na tym sęku nie było niczego innego, a tego dnia miałam jeszcze tylko Psathyrella candolleana i Antrodiella serpula. Były w oddzielnych pojemnikach, no i mają zupełnie inne zarodniki. Preparaty z przekroju tych maleństw oglądałam dokładnie i długo i worków nie znalazłam. Tu jest jeszcze jedno zdjęcie zarodników:
Rozkroję kolejny owocnik...
Może sypnęło z "tego białego" nad sęczkiem? Zarodniki przypominają Peniophorella praetermissa.
No i faktycznie musiało tak być Przemku:-)
W preparacie z kolejnej miseczki wypłynęły zarodniki - tym razem chyba te właściwe;-)
Niestety ograniczenia sprzętowe bardzo utrudniają prowadzenie dokładnych obserwacji i ich dokumentowanie ale tym razem udało się dostrzec zarys zarodników w workach:
No cóż - w niezły kanał wpuściły mnie te grzybki. Na szczęście dobrzy Koledzy nie zawiedli i mnie z niego wyciągnęli: D
Grazynka, z Barala korzystasz tych nowych pracy o orbilia?
Tak.