bio-forum.pl

Z kory grabu.

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Z kory grabu.

od maj.2009

2. Z kory grabu.

jako dodatek: amator śluzowców :)

od maj.2010

3. Z kory grabu.

Physarum na pewno. Trochę w typie Physarum leucopus, ale nie można tego traktować jako oznaczenia.

W przypadku rodzaju Physarum do oznaczenia wymagana jest szczegółowa sekcja zarodni. Czy jest columella czy pseudoceolumella, ściana zarodni 1 czy 2 warstwowa i tak można mnożyć. Zarodniki gładkie czy jest urzeźbienie i jakie... godziny dłubania i patroszenia.

od maj.2009

4. Z kory grabu.

Dziękuję Maćku!

Dłubanina mnie nie przeraża ino się na tym "ustrojstwie" nie znam a i literatury zbytnio nie zgromadziłem więc bardziej liczę na Waszą pomoc :)

Pozdrawiam!

od maj.2010

5. Z kory grabu.

na razie, jestem zarżnięty 7 dni w tygodniu od rana do nocy. Wykopałem teraz Les Myxomycetes. Najbardziej podobny pozostaje Physarum leucopus. Choć, wygląd zewnętrzny nie jest "atlasowy". Trzonek nieco zbyt biały a i inkrustacja ściany nie bardzo odpowiada. Ale wyglądają na nieco zmaltretowane życiem. Musiał bym jeszcze sięgnąć do klucza, ale nie mam go pod ręką. Ale włośnia, wapniaczki i rozmiar zarodników mógłby pasować. Ale to tylko przypuszczenia.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji