bio-forum.pl

Sucho w lesie ... czyli przepis offtopic

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Sucho w lesie ... czyli przepis offtopic
30.cze.05 10:04
Dariusz Litwiński ("alej")

Pod chitynową skorupką...

opowiem Wam dzisiaj niebiańskie doznanie

spopularyzuję, hmm... rusztem opiekanie

z innej będzie beczki niż grzybne pyszności

zapewniam Was jednak - nie zawiera ości...!

sprawa o krewetce królewskiej, tej dużej (może być inna np. tygrysia)

niestety, nie ma (w okolicy) jej w postaci świeżej

jedynie mrożona, chyba, że w... Warszawie

zwykle raz w tygodniu, przy „żywca” dostawie

jam je kupił w Makro w półkilowych paczkach

razem z Chardonay-em o niebieskich znaczkach (akcyza – przyp. aut.)

do domu przywiozłem sprawnie rozmroziłem

wypłukałem skrzętnie... a nie uszkodziłem

wziąłem wino, oliwę oraz sok z cytryny

kilka ząbków czosnku przesiekałem w kliny (niekoniecznie drobno)

Skorupiaki w pancerzach zalewą zalałem

dałem do lodówki, siadłem i...... czeeekaaałeeeem...

było wszak na co, wreszcie już nasiąkły

i czosnkiem i winem i sokiem z cytryny

żar lekko przygasał - paliłem buczyną

przy mnie głodomory ściekające śliną

na ruszt je wrzuciłem, nie bardzo gorący

niezbyt ostro i szybko skorupki piekący

żaru trza pilnować - stać Was na to - tuszę

żeby nie przypalić chitynowych łusek

czeka nas przyjemność gdy już są gotowe

cytryną skropione, pachnące, miarowe

wybrane z pancerzy najlepsze w odwłoku... i wspomniane wino – nie radzę pić soku!!!

cóż, morza bogactwa są wspaniałym darem

radzę też spróbować z langustą, z homarem

kiedyś przyjdzie pora na płazy i gady

czy to kogo zdziwi? toż my ścierwojady!

alej.....

od lip.2004

2. Sucho w lesie ... czyli przepis offtopic

Jeszcze nigdy nie robiłem potrawy wg przepisu wierszem, obowiązkowo trzeba będzie przetestować, może się okazać, że podczas konsumpcji obok doznań typowo kulinarno-smakowych mogą wystąpić doznania duchowo-poetyckie:-))

Gorzej ze zdobyciem świeżych owoców morza (najbliższe Makro 47 km), ale myślę że trafi się w najbliższym czasie wyjazd:-)

3. Sucho w lesie ... czyli przepis offtopic
30.cze.05 23:56

Boguś, należy jeśc w doborowym towarzystwie i bez powściągliwości zapijać Chardonay a z każdą kolejną butelką doznania duchowe powinny być niepowtarzalne. Mozliwe, że i poetyckie:-) Można, zdecydowanie, używać krewetki mrożone, byle (jeśli na ruszt) te duże. Dla nas, nienawykłych do śweieżych morskich aromatów nie stanowi to wiekszego probemu. Ostatnio w Makro widziałem nawet świeże ostrygi. Fakt, że 11 zł za szt, jednak okazjonalnie warto. I można oczywiście wybierać - prawie jak na rybnym targu w Dalmacji czy innej Normandii:-)

Pozdr.....

4. Sucho w lesie ... czyli przepis offtopic
27.lip.05 10:11

Rozmrożoną ośmiornicę obgotowujemy (jeżeli ta duża to min 30 minut - te małe wystarczy kwadrans). Po wystudzeniu i ew. pokrojenu na mniejsze kawałki wkłądamy do zalewy: białe (wytrawne) wino, oliwa z oliwek, cytryna i posiekany czosnek. Trzymamy w lodówce i mieszamy od czasu do czasu. Niech się moczą nawet kilkanaście godzin a po osączeniu na ruszt z nimi... W podobny sposób można zrobić kalmary.

Do tego zaproponuję sałatkę: sałata endywia ( a najlepiej kilka rodzajów sałat), pokrojone pomidory, ogórek (a jeszcze lepiej młoda cukinia), oliwki i posiekana cebula. Zalać to wszystko winegretem (sok z cytryny, oliwa, musztarda, sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu – i jeżeli trzeba to trochę wody). Najprościej wszystkie składniki wlać i wsypać do słoiczka (chyba, że dysponujemy "szejkerem" do sosów) zakręcić i chwilę mocno potrzepać.

Smacznego.

od kwi.2004

5. Sucho w lesie ... czyli przepis offtopic

Hihi. Nie mogłam przejść przez początek tego cudeńka, bo cały czas czytałam: "Rozmnożoną ośmiornicę..."

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji