bio-forum.pl

Duże liście i małe listki na powierzchni wody.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Duże liście i małe listki na powierzchni wody.
fotka 1
fotka 2

Miejsce i czas: zbiornik wodny na łęgach nadwarciańskich na wysokości Rogalinka, 21. 09. 07.

Na powierzchni wody pływają duże liście (pierwsza fotka) - grzybień czy grążel? Kwiatów, rzecz jasna już nie ma, ale owocostanów też nie dostrzegłam.

Zaraz obok nich nerkowate listki, kojarzą mi się kształtem i rozmiarem z liśćmi kopytnika (druga fotka) - co to może być za roślinka?

Oba zdjęcia wykonane z bardzo podobnej odległości, zatem oddają różnicę rozmiarów dużych i małych liści.

od maj.2006

2. Duże liście i małe listki na powierzchni wody.

Na zdjęciu pierwszym są liście grążela żółtego, natomiast na drugim prawdopodobnie grzybieńczyka wodnego

od wrz.2007

3. Duże liście i małe listki na powierzchni wody.

Pierwsze zdjęcie też bym obstawiał za grążelem żółtym, natomiast na drugim to może też byż żabiściek pływający (Hydrocharis morsus-ranae. Grzybieńczyk jest rośliną bardzo rzadką. Pewnie niewykluczone, że to on ale dobrze jest zachować ostrożność przy nieczęstych gatunkach.

od sty.2007

4. Duże liście i małe listki na powierzchni wody.

A propos roślinki o małych listkach: poszukując w międzyczasie informacji o grzybieńczyku wodnym znalazłam, że jego liście są spore (10-15 cm), więc kierując się kryterium wielkości liścia skłaniałabym się raczej ku typowanemu przez Błażeja żabiściekowi pływającemu. Kwiatki obu roślin (i o dużych, i o małych liściach) dla ostatecznego rozstrzygnięcia typowanych gatunków to już w przyszłym roku, niestety...

od wrz.2007

5. Duże liście i małe listki na powierzchni wody.

Drugie to na pewno żabiściek pływający, lubi stojące, żyzne wody, kwitnie VI-VIII.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji