bio-forum.pl

mikroskop pzo biolar

bez logowania - można przeglądać

od cze.2021

1. mikroskop pzo biolar

Witam,

w ostatnim czasie zaczęłam oglądać się za kupnem mikroskopu. Moim obiektem zainteresowania jest Mikroskop PZO Biolar.

Przeglądając olx natrafiłam na takie ogłoszenia:

1. olx.pl

2. olx.pl

3. olx.pl

Czy ktoś umie rozpoznać faktyczny stan tych mikroskopów? Który lepiej wybrać? Dopiero rozpocznę przygodę z mikroskopami więc nawet nie wiem o co mogłabym spytać sprzedających.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź i poradę!

Jeśli post umieściłam w złym miejscu to przepraszam! i proszę o instrukcję w którym miejscu powinnam go opublikować

od cze.2010

2. mikroskop pzo biolar
5.cze.21 17:48
Piotr Grzegorzek

Powinno się to zapytanie wstawić tutaj - [bf#5767] Jest tam już sporo wątków o mikroskopach i mikroskopowaniu.

od paź.2007

3. mikroskop pzo biolar

Zgadza się, można wstawić, ale trzeba tutaj podkreślić jeden fakt niezaprzeczalny - dzisiejsze okazyjne i na wyprzedaży biolary postlaboratoryjne, postuczelniane, są już mocno wysłużone albo komuś troszeczkę spadły z biurka, tylko szybko podniósł (to jakby wcale nie spadł). Ja też jestem techno-archeologiem, wskrzeszającym zapomniane mikroskopowe monstra, NAD-biolary, dominatory i hegemony swoich czasów... Jednak w cudownie przywróconym do życia cudzie techniki z lat ' (przemilczmy) XX wieku zawsze w końcu coś się psuje. Części nie ma albo są, ale drogie, i w innym kraju, i jak do serwisu mikroskopowego na Śląsku poprosić, to "nie daję gwarancji, że to będzie pasować, spróbuję za 300 złotych". W przypadku prawdziwych unikatów najzwyczajniej nie ma już aktywnych mistrzów-optyków-mechaników zdolnych naprawić skomplikowany mechanizm. A każdy inny powie: "Co pani takiego trupa chce naprawiać, lepiej niech sobie pani chiński kupi, aparat ma!". I tak nieubłaganie nadchodzi koniec epoki, i romantyzmu, i polskiej produkcji...

Jakby co, to mam trochę osprzętu pasującego do biolarów (obiektywy np).

od paź.2006

4. mikroskop pzo biolar

trafiają się na rynku, sama miałam ze 3 sztuki w bardzo dobrym stanie i przyzwoitej cenie, jeden nawet nowy w styropianach

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji