bio-forum.pl

26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma

bez logowania - można przeglądać
spotkania

od maj.2003

1. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma
20.maj.21 17:25
Anna Kujawa "AniaK"

ZA: ptmyk.pl

„Szanowni Państwo,

Zapraszam serdecznie na kolejne spotkanie mykologiczne w dniu 26 maja o godzinie 18. 00. Tym razem referat przygotował dla nas Pan dr hab. Błażej Gierczyk, prof. UAM z Zakładu Chemii Supramolekularnej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Tytuł referatu: „Rodzaj Tulostoma w Polsce – ukryta różnorodność.”

Pan Profesor jest chemikiem, który także grzybom poświęca swój czas. Kilka parków narodowych zawdzięcza mu identyfikację grzybów.

Link do spotkania prześlę Państwu w dniu 25 maja.

Serdecznie zapraszam.

Marlena Lembicz”

od maj.2009

2. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma

A zrobilibyście, chociaż z raz, wykłady gdzieś bliżej Białegostoku :)... a może jakiś przekaz internetowy, więcej osób miałoby możliwość posłuchać.

od paź.2009

3. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma

Mirku to się odbędzie przez internet.

od maj.2009

4. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma

No coś Ty?... to dlaczego ja nic nie wiem na ten temat? :)... ależ jestem zacofany, epoka kamienia łupanego: (

Dajcie jakieś namiary!

od paź.2009

5. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma

Mireczku, trzeba czytać posty do końca, a nie tylko tytuł. Trzeci wers od dołu w poście Ani wszystko wyjaśnia.

To teraz ja sobie pojechałem: D

od maj.2009

6. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma

A pojechałeś sobie faktycznie, nie omieszkam odpłacić pięknym za nadobne :)

Doczytałem do końca, tyle, że nie skojarzyłem... myślałem, że ten link do czegoś innego?

od sie.2006

7. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma
25.maj.21 17:24
Robert Kozak "bobson"

Z przyjemnością bym posłuchał. Czy ten link będzie podany tutaj?

od wrz.2005

8. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma

od lip.2005

9. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma
26.maj.21 19:38
Grażyna Domian

Błażeju, nie miałam mikrofonu, by to powiedzieć, więc muszę napisać - serdecznie dziękuję za piękny i ciekawy wykład! Gratuluję i podziwiam Twój zapał twórczy, zasób wiedzy i umiejętność jej przekazania!: D

od mar.2025

10. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma

Przyłączam się do gratulacji.:-)

od paź.2009

11. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma

Błażeju dzięki za wspaniały wykład.

od sie.2006

12. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma
26.maj.21 19:59
Robert Kozak "bobson"

Gratulacje. Piękna i pełna wiedzy prezentacja.

Dziękuję.

Czekam na kolejne :)

Ps. Poczekaj jeszcze z publikacją. Znajdziemy brakujące gatunki. Już bym leciał w teren :)

(wypowiedź edytowana przez bobson 26. maja. 2021)

od lip.2004

13. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma

Nieźle, a nawet bardzo dobrze - szczerze, to było wspaniale!!!

Wiem, że to ogrom pracy przygotowawczej, ale ta zdalna forma wymuszona przez pandemię ma głęboki sens (wg. mnie)

Chyba nic nie zastąpi bezpośredniego kontaktu na seminarium np. gdzieś w Poznaniu, ale dotarcie na nią z Białegostoku, Lublina, Gdańska itp. dla przeciętnego amatora graniczy z cudem.

Coprinus i okolice w sieci;-)

od paź.2009

14. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma

Błażeju z którego roku jest to znalezisko T. melanocyclum z Łaniąt, u Wojewody go nie ma, jakbym wiedział wcześniej to bym te Łanięta dokładnie spenetrował. Byłem tam kilkanaście razy szukałem właśnie Tulostoma bo środowisko wygląda bardzo korzystnie, ale nigdy nic tam nie znalazłem.

od paź.2006

15. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma
26.maj.21 20:57
Anna Hreczka "AHa"

Ja niestety, nie miałam możliwości dołączyć do spotkania. Mam nadzieję, że Błażej udostępni wykład w sieci:-)

od wrz.2005

16. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma

Dziękuję.

@RTo

1978 - jest tylko info na etykiecie: wydma śródlądowa; były z tego stanowiska także T. fimbriatum.

@AH

Niestety, wykład był na żywo bez rejestracji.

od paź.2006

17. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma
26.maj.21 22:04
Anna Hreczka "AHa"

No to wielka szkoda... W takim razie będziesz musiał powtórzyć;-)

od wrz.2006

18. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma

a czy jakiś skrypt lub prezentacja jest dostępna?

od maj.2006

19. 26 maja - Błażej Gierczyk o Tulostoma

Też jestem zainteresowany czymkolwiek w tym temacie. Niestety 26 wieczorem mieliśmy rodzinne wyjście z okazji Dnia Matki. Nie próbowałem nawet tłumaczyć żonie że wykład jest dla mnie ważny, bo od razu zapytała by co jest ważniejsze:-/

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji