bio-forum.pl

Ślimakopodobne workowce POD wodą na zdrewniałej łodydze rośliny zielnej (20050626-002)

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Ślimakopodobne workowce POD wodą na zdrewniałej łodydze rośliny zielnej (20050626-002)
27.cze.05 00:04
Piotr Perz "pimpek"

2005-06-26

LINK DO GALERII: 83.17.109.246

Gdy górski leśny potok u podnóża góry wypływa na łąkę przestaje być rwący i zmienia się rosnąca wokół niego (w nim) roślinność.

Gdy płynie sobie powoli nawet W NIM rosną wysokie rośliny zielne (są na foto), których zeszłoroczne pędy są zdrewniałe i wciąż tkwią w wodzie.

Na takim właśnie pędzie (POD WODĄ!!) znalazłem zapewne jakąś Mollisia i gdy przygotowałem sobie kilka podwodnych pędów, żeby obfotografować znalezisko zauważyłem, że na niektórych są jakieś ślimaki.

Ale ani to ślimaki, ani to pijawki, ani to skrzek, ani to śluz...... a co tam!! Obfotografowałem to również, nadałem index i w domu wrzuciłem pod mikroskop.

Śliczne workowce z ładnymi, dużymi zarodnikami z pięknymi kroplami tłuszczu.

ASCII: J+ (worki barwią się w Melzarze)

SPORES: J- (zarodniki nie barwią się w Melzerze)

SPORES: 17-20 x 10-11, 5 um

dziwna sprawa, ale jak potraktowałem preparat Melzerem, to w zarodnikach zniknęły krople tłuszczu!!

Mając na uwadze to znalezisko: bio-forum.pl oraz opis Cudoniella tenuispora to może TO TERAZ jest właśnie Cudoniella tenuispora ? Tylko trochę strasznie mały ten grzybek.....

(wiadomość edytowana przez pimpek 27. Czerwca. 2005)

od maj.2002

2. Ślimakopodobne workowce POD wodą na zdrewniałej łodydze rośliny zielnej (20050626-002)

Moim zdaniem to jest gatunek z rodzaju Pachyella, być może dokładnie Pachyella babingtoni.

od sie.2002

3. Ślimakopodobne workowce POD wodą na zdrewniałej łodydze rośliny zielnej (20050626-002)
27.cze.05 09:14
Piotr Perz "pimpek"

Dziękuję Darku, wszystkie fotki na bioimages, zwłaszcza "side view" są wręcz identyczne z moim znaleziskiem. No i u Marka w atlasie też :)

Ciekawe, że po wyschnięciu robi się z tego malutka czarna kupka :)

A czy wiadomo, co to za roślina?

od kwi.2001

4. Ślimakopodobne workowce POD wodą na zdrewniałej łodydze rośliny zielnej (20050626-002)
27.cze.05 09:50
Marek Snowarski "admin"

Może ktoś wie.

A jak nie, to poczekaj aż kwiaty puści i wtedy zró fotkę i pytaj :)

od sie.2002

5. Ślimakopodobne workowce POD wodą na zdrewniałej łodydze rośliny zielnej (20050626-002)
16.sie.05 18:09
Piotr Perz "pimpek"

Minęły blisko dwa miesiące i co prawda w innym miejscu, ale znowy mam tego grzybka.

Takie same wymiary zarodników i środowisko :) Darku, wszystkie znaki i klucze wskazują na Pachyella babingtoni.

Tym razem grzybka bardziej obfotografowałem - znalazł się tam również albinos :)

pozdrawiam

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji