bio-forum.pl

2021-05-07 Jaworzno - od Chrząstówki do Śródmieścia

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2021-05-07 Jaworzno - od Chrząstówki do Śródmieścia
13.maj.21 08:12
Piotr Grzegorzek

W dalszym ciągu jesteśmy w Parku Chrząstówka. Teraz oglądam wierzbę iwę - Salix caprea.

Kolejne drzewo to brzoza brodawkowata - Betula pendula oglądane z dołu do góry.

Oto ostatnie spojrzenia na ten park.

Potem był powrót do miasta i kilka chwil przerwy w redakcji. Następnie ruszyłem na miasto, Na początku kasztanowiec zwyczajny - Aesculus hippocastanum z placu kościelnego.

Potem zielony daszek na prawo od schodów.

Poza mniszkiem - Taraxacum barwnym akcentem jest jasnota różowa - Lamium amplexicaule.

Teraz schodzę ulicą Mickiewicza. Oto martwa wiśnia piłkowana - Cerasus serrulata sprzątana przez rozszczepkę pospolitą - Schizophyllum commune.

Oto kwitnące drzewo tego gatunku.

Oto martwe drzewo tego gatunku.

A potem zaczęła się ulewa. Jednakże po dłuższej przerwie i zwiedzeniu galerii Galena kontynuowałem fotografowanie. Oto niebo, planty i hałda.

Oto wciąż trwające wierzby białe - Salix alba "Tristis".

Po drugiej stronie ulicy Grunwaldzka wiśnie piłkowane - Cerasus serrulata mają się bardzo dobrze.

Oto ich kwiaty z bliska.

Jestem już w górnej części ulicy Mickiewicza. Oto popłoch pospolity - Onopordum acanthium.

Wracam na rynek.

Wracam do zielonego daszku przy kościele. Oto jasnota purpurowa - Lamium amplexicaule po deszczu.

Wracam na przystanek przy Galenie. Czekając na autobus sfotografowałem jeszcze brzozę białochińską - Betula utilis ssp. albosinensis. Oto jej męskie kotki.

Oto jej żeńskie kotki.

Oto jej ubiegłoroczne owocostany.

od cze.2010

2. 2021-05-07 Jaworzno - od Chrząstówki do Śródmieścia
13.maj.21 12:23
Piotr Grzegorzek

Dla podciągnięcia

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji