bio-forum.pl

Plectania, pseudoplectania 2

bez logowania - można przeglądać
GRej357782

od lip.2019

1. Plectania, pseudoplectania 2

Owocniki rosną na obszarze kilkudziesięciu metrów kwadratowytch lasu o monokulturze jodłowej. Porastają właściwie wszystko. Zmurszałe gałęzie, pieńki, ściółkę, mech itp. Mocno przytwierdzone do podłoża, z którego wyrastają.

Owocniki: kolor wewnętrzny miseczki - czarny błyszczący, matowy podczas suszy; na zewnątrz - czarny, matowy. Z wiekiem kolor wewnętrzny przechodzi w brązowo-różowo-fioletowy.

Średnica wyrośniętych owoników dochodzi nawet do 3 cm. Owocniki stare wyprostowane i płaskie.

Owocniki dojrzałe, w pełni rozwinięte

Środowisko

od kwi.2019

2. Plectania, pseudoplectania 2
1

Pseudoplectania lignicola Glejdura, V. Kučera, Lizoň & Kunca

No też jestem w szoku, ale wychodzi mi, że to ten górski gatunek odkryty przez Glejdurę i Kucere.

W zasadzie temat jest dla mnie prosty jak linijka.

Mamy w naszej szerokości geograficznej do czynienia, jak na razie, bo znów ma być podział z czterema (trzy wchodzą tutaj w gę) - gatunkami.

I tutaj najprościej jak się da, jak je oznaczyć (bez pomiarów, przekrojów, itd...)

Wg pracy Panów z Czecho-Słowacji

1
2
3
4

I teraz moje micro - dziś dostałem od Janka owocniki, Janku jesteś Kochany! Wielkie Dzięki!

Błażej dostanie niebawem, to potwierdzi lub zaprzeczy.

Sprawa kluczowa, pobrałem materiał z 7 z 10 przesłanych owocników.

4 z nich były na tyle dojrzałe, że samoistnie uwalniały zarodniki z worków.

1
2

dla dopełnienia: wymiar zarodników

555
2
33
4
5

Pomocnicze:

od wrz.2005

3. Plectania, pseudoplectania 2

potwierdzam P. lignicola

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji