bio-forum.pl

Gyromitra gigas czy esculenta?

bez logowania - można przeglądać
GRej353425

od paź.2020

1. Gyromitra gigas czy esculenta?

Wysoczyzna Elbląska, 01. 05. 2021. Młodnik sosnowy (SO13), dwa owocniki, jeden na skraju (graniczącym z lasem liściastym), drugi wśród wyłącznie sosen (w pobliżu żadnego liściastego). Zasugerowałem się tymi sosnami i trochę ciemniejszą barwą niż dotychczas znajdowane G. gigas (na zdjęciach wyglądają na jaśniejsze, niż były w rzeczywistości) i początkowo myślałem, że to G. esculenta. Ale po czasie wydaje mi się, że to jednak G. gigas.

od kwi.2019

2. Gyromitra gigas czy esculenta?

G. gigas

od wrz.2005

3. Gyromitra gigas czy esculenta?

Zbierałem kilkakrotnie "G. gigas" pod sosnami i w lasach mieszanych z dużym udziałem sosny, i wszystkie okazały się nietypowymi morfotypami G. esculenta. Tak więc bez spojrzenia na mikro, nie byłbym taki kategoryczny w oznaczeniach: D

od paź.2020

4. Gyromitra gigas czy esculenta?

Dziękuję za obie wypowiedzi. Czyli zebrać owocnik (jak podrośnie) i zgłosić do GREJa jako domniemana G. Gigas, a po weryfikacji kustosz najwyżej skasuje?

od paź.2009

5. Gyromitra gigas czy esculenta?

Nie zgłaszaj, przyślij do mnie sprawdzę, wtedy zgłosisz, adres podam.

od paź.2009

6. Gyromitra gigas czy esculenta?

Stasiu, nie szkoda kasy na takie wielkie strunówki, 18x30cm i w kąciku kilka maleńkich Scutellinia, to lekka przesada.

od paź.2020

7. Gyromitra gigas czy esculenta?

14: 27 - przesyłka odebrana przez adresata (według P. P.)

15: 40 - eksykat zmikroskopowany i oznaczony przez Romka, a i jeszcze czas na OPR za strunówki się znalazł:-)

Z tymi strunówkami to faktycznie się nie zastanowiłem... i dobrze pasowały do rozmiaru etykiety :). Na przyszłość poszukam mniejszych, nie tyle ze względu na koszty, bo to i tak grosze, ale ze względów "eko".

Dzięki,

Nie wiem, czy Ty Romku uzupełniasz etykietę, czy Kustosz, ale na wszelki wypadek:

ID: 353425

od paź.2009

8. Gyromitra gigas czy esculenta?

Ja uzupełnię i wyślę dalej za czas jakiś.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji