bio-forum.pl

Psathyrella fatua czy spadiceogrisea?

bez logowania - można przeglądać
GRej345118

od lip.2005

1. Psathyrella fatua czy spadiceogrisea?
21.kwi.21 21:02
Grażyna Domian

20. 04. 2021 r. - Pojezierze Ińskie (prop. rez. Kołatka, nad Brzeźnicką Węgorzą), na niewielkiej polance w łęgu. Średnica kapeluszy do 4, 5 cm, trzon maks. 8 x 0, 5 cm, zapach niewyczuwalny.

Zarodniki: 7, 9-9, 1 x 4, 3-5, 3 µm (średnio 8, 5 x 4, 9 µm), Q: 1, 6-2, 0 (średnio 1, 8) z widocznymi u niektórych porami rostkowymi:

Podstawki:

Cheilocystydy liczne:

Pleurocystydy rozproszone i bardziej zróżnicowane w kształcie:

Nie potrafię znaleźć wyraźnych różnic pomiędzy Ps. fatua i Ps. spadiceogrisea. Wg. FN obydwa gatunki mogą występować wiosną w podobnym siedlisku, każdy z nich jest bardzo zmienny makroskopowo, choć wg. autorów PdS Ps. fatua jest drobniejsza i występuje od lata do jesieni. Jest też gatunkiem często rosnącym kępkowo, a moje 4 grzybki rosły na pow. ok 0, 5 m2. Cechy mikro są w dużym stopniu podobne i jak dla mnie, bez dostatecznego opatrzenia trudne do jednoznacznej oceny. Patrząc na ryciny pleurocystyd w FN zdecydowanie bardziej pasuje Ps. fatua. W oparciu o PdS, gdzie na rycinach zobrazowana jest większa zmienność cheilo i pleurocystyd - pasują obydwa gatunki.

od kwi.2019

2. Psathyrella fatua czy spadiceogrisea?

Ooo... Grazynka z nieba mi spadłaś...:-). Te moje kruchaweczki takie same zarodniki maja jak Twoje i cheilocystydy teraz wyraźniejsze...

Ja Ci nie pomogę, ale dziękuje bo Ty pomogłeś mi... jutro walczę dalej...

od lip.2005

3. Psathyrella fatua czy spadiceogrisea?
21.kwi.21 21:47
Grażyna Domian

Hmm, nie wiedziałam, że byłam już w niebie;-) Cieszę się jednak, że mój wątek zachęcił Cię do dalszych poszukiwań rozwiązania w tym trudnym rodzaju - powodzenia!:-)

od kwi.2019

4. Psathyrella fatua czy spadiceogrisea?

Grażynka,

jeszcze mam pytanie (dwa)

1. cyt. "w oparciu o PdS" - co to jest PdS?

2. cyt. "Zarodniki:... z widocznymi u niektórych porami rostkowymi"

Czy te pory rostkowe widać na Twoich zdjęciach? Jeśli tak, to w którym miejscu?

od lip.2005

5. Psathyrella fatua czy spadiceogrisea?
22.kwi.21 14:22
Grażyna Domian

ad. 1. PdS = Breitenbach J., Kranzlin F. 1995. Pilze der Schweiz. Verlag Mykologia, Lucern.

ad. 2. Słabo ale widać:

a tu zdjęcie innego gatunku z lepiej widocznymi porami rostkowymi:

od kwi.2019

6. Psathyrella fatua czy spadiceogrisea?

czyli to taka jakby "przerwa" w ścianie zarodnika (i nie we wszystkich, tylko tych kiełkujących) - czyli trzeba dobrze wyostrzyć i się dość mocno wpatrywać.

dziękuję bardzo:-)

od wrz.2005

7. Psathyrella fatua czy spadiceogrisea?

przerwa jest we wszystkich zarodnikach u danego gatunku, tylko nie zawsze dobrze widoczna

od kwi.2019

8. Psathyrella fatua czy spadiceogrisea?

Aha... ale nie wszystkie gatunki/rodzaje grzybów maja zarodniki z porą rostkową, tak?

od wrz.2005

9. Psathyrella fatua czy spadiceogrisea?

ja bym uznań za P. fatua

od lip.2005

10. Psathyrella fatua czy spadiceogrisea?
23.kwi.21 21:15
Grażyna Domian

Bardzo dziękuję Błażeju:-) Do podobnego wniosku dochodzę rozpracowując teraz dzisiejszą, znacznie większą i ciemniejszą kruchaweczkę z Osetna..., ale o niej "zaś potem":-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji