bio-forum.pl

Psathyrella bipellis?

bez logowania - można przeglądać
GRej343851

od lip.2005

1. Psathyrella bipellis?
14.kwi.21 19:58
Grażyna Domian

05. 06. 2017 r. - Puszcza Bukowa (prop. rez. Dolina Ponikwy), na poboczu drogi w buczynie. Średnica kapeluszy do 3 cm:

starszy owocnik:

zarodniki (n=50): 10, 5-14, 0 x 6, 5-8, 5 µm (średnio 12, 4 x 7, 5 µm), Q: 1, 4-1, 8 (średnio 1, 7):

podstawki:

cheilocystydy i pleurocystydy z kroplami w wierzchołkowej części:

niektóre cystydy z podwójnym wierzchołkiem:

kaulocystydy:

sprzążki:

Zarówno wygląd owocników, jak i cechy mikro pasują do Psathyrella bipellis. W kluczach wskazują jeszcze na charakterystyczny zapach (od owocowego, przez miętowy, pokrzywowy do... kociego moczu) ale przyznam szczerze, że zapachu nie mam odnotowanego, a grzybki znalazłam blisko 4 lata temu więc nie pamiętam. Wertując klucze i opisy gatunków nie znalazłam jednak innego gatunku, do którego pasowałaby taka kombinacja cech makro i mikro.

od paź.2009

2. Psathyrella bipellis?

Ja się nie znam ale zdjęcia robią wrażenie:-))

od lip.2005

3. Psathyrella bipellis?
14.kwi.21 20:24
Grażyna Domian

Ja się też nie znam, dlatego pytam mądrzejszych:-) A jeśli chodzi o zdjęcia - dziękuję:-) Sam wiesz Romku - raz wyjdą lepiej, a raz gorzej. Jak wychodzą gorzej i słabo widać to co chcę pokazać, to staram się szukać dalej lepszego ujęcia - co i tak nie zawsze się udaje;-)

od wrz.2005

4. Psathyrella bipellis?

jak dla mnie - tak

od lip.2005

5. Psathyrella bipellis?
14.kwi.21 21:51
Grażyna Domian

Bardzo dziękuję:-))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji