bio-forum.pl

Auricularia nigricans, Exidia glandulosa czy coś innego?

bez logowania - można przeglądać
GRej343466

od paź.2020

1. Auricularia nigricans, Exidia glandulosa czy coś innego?

Znalezione dziś (04. 04. 21) na Wysoczyźnie Elbląskiej (las liściasty z przewagą buka, dąb, czarny bez). Na obumarłym konarze starego dębu kilkadziesiąt owocników, może 100. Początkowo myślałem, że to uszak bzowy (trochę ich rosło tuż obok na czarnych bzach), ALE: zasuszone owocniki były czarne po obu stronach (uszak bzowy od strony "aksamitnej" jest szary), grzyby były jakby rozpłaszczone na konarze (zasuszony uszak bzowy zawija się do wewnątrz), no i rosły gromadnie na dębie. Po namoczeniu kilku zebranych w domu: konsystencja podobna jak u uszaka bzowego, barwa ciemniejsza (prawie czarna - ale może to wina wieku). Warstwa "aksamitna" bardziej szorstka niż u uszaka bzowego. Warstwa gładka, z żyłkami, jakby trochę "gruzełkowata". Po rozciągnięciu pod światło miąższ prawie bezbarwny, przezroczysty. Zapachu nie stwierdzono, próby smakowej nie robiłem. Edit: w tytule wątku powinno być oczywiście Auricularia mesenterica, nie nigricans.

(wypowiedź edytowana przez eska3 04. kwietnia. 2021)

od paź.2009

2. Auricularia nigricans, Exidia glandulosa czy coś innego?

Nie doczytałem w doniesieniach że na dębie E. glandulosa

od paź.2020

3. Auricularia nigricans, Exidia glandulosa czy coś innego?

Dziękuję Romku. Mam jeszcze pytanie do Ciebie albo innych doświadczonych - jeśli zgłoszę gatunek do GREJ-a, a po oględzinach mikro okaże się on czymś innym, ale też z GREJ, to zostanie przeniesiony przez kustosza we właściwe miejsce?

od paź.2009

4. Auricularia nigricans, Exidia glandulosa czy coś innego?

Tak będzie.

od wrz.2005

5. Auricularia nigricans, Exidia glandulosa czy coś innego?

Suszki proszę wysłać na adres:

Błażej Gierczyk

Wydział Chemii UAM

Uniwersytetu Poznańskiego 8

61-614 Poznań

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji