2021. 04. 01 Szczecin Wielgowo (pierwszy wiosenny blaszkowiec zauważony przypadkowo-nie za bardzo widoczny na tle zeszłorocznych liści) nieużytek porośnięty gęsto czeremchami z częściowym podszytem z Sorbaria sorbifolia, pojedyncze wierzby iwy i osiki, mocno zacieniony, 15m do lasy sosnowego, cztery owocniki na pow. 4m2, do 4-5cm średnicy kapelusz z garbkiem- także młody, brązowy, higrofaniczny, bez zapachu, smak grzybowy, trzon kruchy u nasady z białym opruszeniem. Posiadanie mikroskopu i kamerki zobligowało do pracy. Po pięknym wysypie ruszyłem do dzieła z kluczem FN. Nie wiem czy otworzy tabelę więc podaje pomiary zarodników 8, 2-10, 6x6-7, 7 Q: 1, 2-1, 6 średnio 9, 2x6, 9 Q: 1, 32. Brak cheliocystyd za to są kaulocystydy. Początek w miarę prosty, doszedłem do K, podstawki 4 zarodnikowe, dalej
3. Sp, guzowate, kątowe, heterodiametryczne (rys. 483A) 4
- Sp 5-7-kątowy w widoku z boku, izo- na heterodiametryczny 6
Hm, dylemat-popatrzyłem i wybrałem 6, Q większe niż 1, 2 (po zwiększeniu miejsc po przecinku a i mierzy się ciężko bo kanciaste) pkt12 i tu ciekawie
12. Pigment wewnątrzkomórkowy 13
- Inkrustacja pigmentu, czasami dodatkowo wewnątrzkomórkowa 21.
Po wykonaniu preparatu wyszło że 21, dalej obecne sprzążki... 29.
29. Sp short heterodiametric do subisodiametrical, Qav = 1, 2-1, 3 30
- Sp heterodiametric, Qav> 1. 3 32, sprawdziłem opcje pierwszą i żaden z wymienionych nie pasuje więc opcja druga i... doszedłem do E. vernum. Opis pasuje chociaż siedlisko nie do końca ale w Pilze der Schweiz wymieniają także zadrzewienia liściaste. Azaliż oznaczyłem właściwie?
(wypowiedź edytowana przez Marcinlozek 04. kwietnia. 2021)
Marcin, ja Ci nie pomogę ale ode mnie Wielkie Brawa!!!
Ze tak szybko ogarniałes temat z podstawczakiem takim jak Entoloma. Ja nie umiem po kilku miesiącach zrobić preparatu, zeby było cokolwiek widać... to jest Twój pierwszy kontakt, czy wcześniej pracowałeś już z mikroskopem?
Dziękuję za dobre słowo. Z mikroskopem,, grzybkowo,, to pierwsze preparaty i oznaczenia a z samym mikroskopem i preparatami miałem do czynienia na studiach ogrodniczych ale tam raczej były gotowe chociaż sami też robiliśmy. Samo oznaczanie z uzyskaniem preparatu nie trwało tak krótko, bo z przerwami dwa dni ale ćwiczenie czyni mistrzem i mam pewność że z każdym oznaczeniem (próbą) będzie łatwiej i szybciej. Szczególnie przy pomocy zacnych Forumowiczów;) Do odważnych świat należy :)
Ps. Twoje zdjęcia workowców zacne
(wypowiedź edytowana przez Marcinlozek 04. kwietnia. 2021)