bio-forum.pl

Smolucha bukowa (Ischnoderma resinosum)?

bez logowania - można przeglądać
GRej344230

od paź.2020

1. Smolucha bukowa (Ischnoderma resinosum)?

Wysoczyzna Elbląska, 23. 03. 21. Na wielkim zwalonym buku kilkanaście sztuk. Duże, pofalowane na brzegach. Rurki hymenoforu bardzo drobne, praktycznie gołym okiem ich nie widać. Niestety w tej chwili mam tylko te 2 zdjęcia, być może wrócę, żeby zebrać próbki i wysłać do GREJ, jeśli to faktycznie ta smolucha. W okolicy wydawało mi się, że czuję zapach anyżu - grzyby nim nie pachniały. Dopiero potem doczytałem w Wikipedii, że taki zapach wydziela zaatakowane drewno, więc by się zgadzało.

od paź.2007

2. Smolucha bukowa (Ischnoderma resinosum)?

Tak.

od paź.2020

3. Smolucha bukowa (Ischnoderma resinosum)?

Dzięki.

od paź.2020

4. Smolucha bukowa (Ischnoderma resinosum)?

Dopiero po miesiącu (25. 04. 21) ruszyłem się, żeby dorobić zdjęć i zebrać próbki do GREJa. Sporo owocników odpadła, a te, które zostały, ususzyły się do konsystencji "drewnianej". Dodaję zdjęcia i pytanie do znawców: warto je w takim stanie wysyłać do kustosza? - mam wątpliwość, czy jakieś zarodniki się tam uchowały. I przy okazji: jak się suszy huby - w całości, w plastrach czy jak?

Pozdrawiam.

od lip.2005

5. Smolucha bukowa (Ischnoderma resinosum)?
25.kwi.21 19:58
Grażyna Domian

Tak, to smolucha bukowa. Ja do suszenia wybieram możliwie mały owocnik, a jak jest duży to przecinam na pół. Ważne jest żeby go bardzo dobrze wysuszyć, bo inaczej zapleśnieje albo wióry zostaną, gdy go robale zeżrą.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji