bio-forum.pl

spore pomarańczowe apotecja z białym obrzeżeniem - na betonie

bez logowania - można przeglądać

od sie.2020

1. spore pomarańczowe apotecja z białym obrzeżeniem - na betonie

Nie widzę nigdzie listków - jakiś skorupiasty? Apotecja mają średnicę do ponad 2mm. Plechy obok to przypuszczalnie Caloplaca decipiens.

od gru.2005

2. spore pomarańczowe apotecja z białym obrzeżeniem - na betonie

Caloplaca decipiens O. K. - obecnie to Calogaya decipiens. Te pomarańczowe z obrzeżeniem apotecja i ich "kiełkowanie" z zachowanego fragmentu plechy (zdj. 2) kojarzą mi się z Calogaya saxicola (przedtem Caloplaca saxicola) pomimo prawie braku "atlasowej" plechy. To stare okazy, może odpadła z powierzchni betonu...

od sie.2020

3. spore pomarańczowe apotecja z białym obrzeżeniem - na betonie

A czy te apotecja nie są odrobinę za duże jak na C. saxicola? Widywane wcześniej owocniki tego gatunku miewały najwyżej koło 1mm - te są 2 razy większe.

od sie.2020

4. spore pomarańczowe apotecja z białym obrzeżeniem - na betonie

W necie natrafiłem jeszcze na zdjęcia owocników z blisko spokrewnionych rodzajów Gyalolechia i Fulgensia - niektóre mają podobne obrzeżenie. Może to któryś z nich?

od gru.2005

5. spore pomarańczowe apotecja z białym obrzeżeniem - na betonie

Brałem pod uwagę kilka gatunków z dawnego obszerniejszego rodzaju Caloplaca i na razie brak mi innych pomysłów niestety...

(wypowiedź edytowana przez zygmunt 09. marca. 2021)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji