bio-forum.pl

Ciekawy podziemny.

bez logowania - można przeglądać
GRej355598

od lip.2019

1. Ciekawy podziemny.

28. 02. 2021. - owocnik znajdował się pod starą sosną (lub modrzewiem)- muszę sprawdzić - w grubej warstwie ziemi i próchnicy. Wyglądał na lekko podsuszonego, bo miałem problemy z jego przekrojeniem. Struktura gleby ciekawa, jak u piestrówek, ale może być cokolwiek innego. Macie jakieś pomysły?

od cze.2017

2. Ciekawy podziemny.

Może jakiś galas?

od lip.2019

3. Ciekawy podziemny.

O tym nie pomyslałem. Ale czy galas nie powinien zawierać w środku jakiejś larwy?

od cze.2017

4. Ciekawy podziemny.

spróbuj przez środek przekroić

od lip.2019

5. Ciekawy podziemny.

Wygląda jednakowo, chyba bez śladów obecności larwy. Trochę popękał, bo mocno podeschnął. Ale czy galas tak głęboko w ziemi nie powinien zgnić, czy zmarznąć tak jak te na powierzchni?

od lip.2019

6. Ciekawy podziemny.

Owocnik w środowisku podczas znalezienia.

od wrz.2005

7. Ciekawy podziemny.

Strasznie zmęczona życiem Tuber puberulum. Pojedyncze worki, w tym nieliczne dojrzałe.

Duża ilość jakiś kulistych, drobnych, kolczastych konidiów - nie umiem stwierdzić, czy owocnik czymś porażony, czy to wytwór trufli.

Lokalizacja?

(wypowiedź edytowana przez ramayana 31. marca. 2021)

od lip.2019

8. Ciekawy podziemny.

Trufla omszona? U mnie? Ale niespodzianka.

Lokalizacja: Stara Góra, woj. świętokrzyskie, pow. Konecki, gm. Stąporków. 500 m na N od granic tejże miejscowości.

Atpol: EE-43

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji