bio-forum.pl

Flammulina z topoli

bez logowania - można przeglądać
GRej343188

od lip.2005

1. Flammulina z topoli
1.lut.21 18:41
Grażyna Domian

29. 01. 2021 r. - nad Jeziorem Miedwie w łęgu z domieszką topoli sp., na leżącym na ziemi konarze topoli, kilka owocników o średnicy kapeluszy do 1, 8 cm:

Zarodniki: 5, 4-7, 9 x 3, 4-4, 4 µm (średnio 6, 7 x 3, 9 µm), Q: 1, 4-2, 0 (średnio 1, 7):

cheilocystydy:

pileocystydy:

Po przeanalizowaniu klucza Funga Nordica doszłam do wniosków:

1) w okresie zimowym na drewnie topoli mogą występować: Flammulina elastica, F. velutipes i F. populicola;

2) przeciętna długość zarodników u F. elactica powinna przekraczać 10 µm, a Q zawierać się w granicach: 2, 3-3; u prezentowanych wyżej grzybków żaden z mierzonych 40 zarodników nawet nie zbliżył się do 10 µm długości, a wartość Q jest znacznie mniejsza;

3) pozostałe dwa gatunki różnić się mają między sobą wartością Q, która u F. velutipes powinna wynosić 2-2, 5, a u F. populicola: 1, 5-1, 7, a także kształtem cheilocystyd (u F. velutipes - maczugowate lub lagenopodobne, u F. populicola - lageniform);

4) średnia wartość Q dla zarodników wysypanych z "moich" grzybków, zawiera się w przedziale wskazanym dla F. populicola; gatunkowi temu odpowiada także kształt obserwowanych cheilocystyd.

Czy zatem zgadzacie się ze mną, że znalazłam Flammulina populicola?

od wrz.2005

2. Flammulina z topoli

zgadzam się

od lip.2005

3. Flammulina z topoli
1.lut.21 22:01
Grażyna Domian

Dziękuję baaardzo: D

od maj.2019

4. Flammulina z topoli

Gratulacje!

od maj.2019

5. Flammulina z topoli

Ja się nie znam na mikroskopowaniu, ale bardzo przyjemnie mi się czytało Twój proces oznaczania, ta dedukcja w punktach, no mistrzostwo. Brawo!

od lip.2005

6. Flammulina z topoli
2.lut.21 19:54
Grażyna Domian

Poszło tak gładko, bo gatunków w kluczu niewiele, a i zakres cech do analiz niezbyt skomplikowany. Są niestety znacznie trudniejsze rodzaje, przy których proces oznaczania nie byłby już taki prosty, a dodatkowo najeżony licznymi pułapkami, w których bardzo łatwo można ugrzęznąć;-) Nie mniej jednak bardzo dziękuję za gratulacje i miłe słowa:-)

od kwi.2019

7. Flammulina z topoli

Pięknie Grażynka! Jesteś Boska!;-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji