bio-forum.pl

roślinność ruderalna i synantropijna

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2007

1. roślinność ruderalna i synantropijna

Witam. Czy moglibyście mi polecić jakieś godne uwagi książki o roślinności ruderalnej i synantropijnej? Nie chodzi o klucze, bardziej o ujęcie ekologiczne. Pozdrawiam.

od wrz.2007

2. roślinność ruderalna i synantropijna

Ja polecam publkacje A. U. Warcholińskiej np.:

- 1996. Ginące i zagrożone gatunki flory segetalnej. Materiały XX Krajowej Konferencji Naukowej. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego. Łódź: 9.

- 1986. Lista zagrożonych gatunków roślin segetalnych środkowej Polski. Fragmenta Floristica et Geobotanica. Ann. XXXI – XXXII, Pars 1- 2: 225 – 231.

- 1998. Właściwości zagrożonych segetalnych roślin naczyniowych Polski. Acta Universitatis Lodziensia. Folia botanica. 13: 7-14.

a także: 71. Ratyńska H. 2003. Zanim zginą maki i kąkole… Wydawnictwo Klubu Przyrodników. Świebodzin.

Korzystałem z nich do magisterki. Na pewno są rzetelne, choc prace Warcholińskiej dotyczą głównie rejonu Polski Środkowej. Jak coś mi się keszcze przypomni to dopiszę.

Pozdrawiam

od wrz.2007

3. roślinność ruderalna i synantropijna

Dzięki serdeczne.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji