bio-forum.pl

Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #15↓15

od sie.2002

1. Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??
23.cze.05 22:41
Piotr Perz "pimpek"

2003-06-23

Rozpisywać się nie będę, bo jeśli zajrzy tu ktoś z wykształceniem rolniczym to dla niego będzie to bułka z nutellą :)

1
2
3
4

na liściach gruszy (gruszki) u mojego taty na ogródku.

Wrzuciłem pod mikroskop, żeby wykluczyć np. bakterie i właściwie nie wiem czy to workowiec, czy inne licho.

11

Cosik jakby NIEDOJRZAŁE worki tam znalazłem

ale w całym grzybku nie znalazłem ani jednego dojrzałego, no więc to może i nie worki, tylko inne komórki?

22

Dużo luźno pływających zarodników, bardzo małych, wrzecionowatych, z kropelkami wewnątrz. Średnio 6, 5x2, 5 mikrometra.

od sie.2002

2. Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??
23.cze.05 22:44
Piotr Perz "pimpek"
111
222

Wiem, wiem.... zapomniałem:

od wrz.2004

3. Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??

To też będzie rdza, możliwe nawet, że ten sam gatunek, co na trawie, tylko inne stadium rozwojowe.

Rdza to podstawczak, worków nie zobaczysz:-)

(wiadomość edytowana przez spinczer 24. Czerwca. 2005)

od wrz.2004

4. Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??

Jest jeszcze coś takiego jak rdza gruszy (Gyrnnosporangium sabinae). Nie jestem pewien - może to to. Chyba konieczny jest tu Bogdan:-))

od sie.2002

5. Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??
20.lip.06 01:27
Piotr Perz "pimpek"

na wszelki wypadek dzisiejsze znalezisko tez zachowałem pod indexem 20060719-001 BEZ FOTO = 20050623-002

od cze.2010

6. Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??
3.paź.06 22:04
Piotr Grzegorzek

Ten grzyb to na pewno stadium ecjalne grzyba rdzawikowego Gymnosporangium sabinae, tak jak to sugerował Sebastian Pinczer. W tej materii zdanie Józefa Kochmana i Tomasza Majewskiego jest jednoznaczne. Grzyb ten w dorosłym, telialnym stadium poraża jałowca sawinę i inne pokrewne za wyjątkiem jałowca pospolitego. Warto także wiedzieć, a wynika to z moich badań, że grzyby mające pewien charakterystyczny dla siebie cykl rozwojowy rzadko kiedy praktykują go w całości. Gwoli ścisłości, a wiele grusz oglądałem, nie spotkałem jeszcze tego gatunku.

od gru.2006

7. Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??
15.sty.07 21:47
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Piotrze... to masz szczescie (albo pecha :), ze jeszcze nie spotkales tego gatunku na gruszy... W okolicach Wroclawia mozna spotkac ta choroba na kazdym kroku. Choroba to rdza gruszy i faktycznie na zdjeciach widoczne sa ecja... A poczatkowo po gornej stronie, w miejscu plamek pojawiaja sie spermogonia ze spermacjami... Na jalowcu wystepuje stadium III (telia z teliosporami). Jest to rdza dwudomowa (wymaga dwoch zywicieli), pelnocykliczna (wymaga dwoch zywicieli)... I w tym miejscu nie zgodze sie z Piorem, ze ten gatunek nie przechodzi pelnego cyklu - przechodzi pelen cykl rozwojoy. Wystarczy, ze w odleglosci do 500 metrow sa obok siebie grusza i jalowiec, a predzej czy pozniej wystapi owa rdza...

pozdrawiam

od cze.2010

8. Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??
3.sty.14 00:09
Piotr Grzegorzek

Od niedawna ten grzyb znacznie się rozprzestrzenił na obszarze objętym moimi penetracjami.

od cze.2010

9. Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??
5.gru.15 19:08
Piotr Grzegorzek

Ożywiam wątek - Teraz jest to grzyb bardzo powszechny na obszarze mojego działania. Zamordował nawet moją ogrodową gruszę.

od mar.2025

10. Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??

To i ja trochę ponarzekam;-). I przy okazji uzupełnię materiał graficzny (niestety zdjęcia b. kiepskie). 26. 10. 2015.

Ciekawe czy sąsiedzi wiedzą, że ich sad gruszowy staje się coraz bardziej ekstensywny dzięki mojemu jałowcowi sabińskiemu.;-)

Żartowałem, oni też mają te jałowce:-).

od lis.2008

11. Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??
5.gru.15 23:04
ala mikołaj "wink"

Zawsze możesz ich po dobrosąsiedzku uświadomić :)

od mar.2025

12. Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??

Mógłbym, ale chyba nie mogę:-). To mogłoby się skończyć śmiercią jałowca (Resupinatus griseopallidus) lub "eko-sadu", którego "grzyborodność" jest nie do przecenienia:-). Więc niech już tak pozostanie;-).

od sty.2007

13. Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??

Dawno temu posadziłam jałowca.... pod gruszą, po kilkunastu latach spokoju w końcu pojawiła się na gruszy rdza, a na jałowcu te "galarety" nagoci:- ( grusza jest na wykończeniu:- (

od lis.2008

14. Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??
5.gru.15 23:31
ala mikołaj "wink"

Nooo jeśli sąsiad niereformowalny, to wiadomo :) Aż dziw, że jeszcze go nie zaszczepiłeś grzybofisiem, albo sam z własnej woli tego nie uczynił obserwując sąsiada: D

od mar.2010

15. Grzybek na liściach gruszy. Wykształcenie rolnicze??

Moje grusze też:- ( Ale za to grzybek pod lupą wygląda uroczo:-D

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji